Letoha Tamás az év példaképe

Szolgáltatás | Vállalatok
Egy szegedi kutatóorvos, Letoha Tamás, a Pharmacoidea ügyvezetője lett az év példaképe. A Példakép Alapítvány első országos vállalkozó versenyén 417 pályázó indult, közönségszavazással választották ki a győztest a zsűri által legjobbnak tartott 50 fiatal közül

A budapesti eredményhirdetésen egy 5 millió forintos fődíjat és négy különdíjat vehettek át a nyertes vállalkozók. A civil kezdeményezés Példakép Alapítvány célja verseny elindításával az volt, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat, s vonzó, elérhető és követhető karriereket mutasson be a pályaválasztás előtt állóknak. Abból indultak ki, hogy minden ország a saját tehetségeire, sikeres vállalkozóira tudja alapozni jövőjét. Jelenleg azonban Magyarországon alacsony a fiatalok vállalkozói hajlandósága és a fiatal vállalkozók száma.
Ennek a helyzetnek a megváltoztatására szövetkeztek 2013 tavaszán a Példakép Alapítvány létrehozói és támogatói, így a UPC Business, a Tesco, az Eximbank, a Nemzeti Innovációs Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank, az Audi Hungária, a ZTE, az Enterprise Group és a Microsoft.


A díjátadó gálán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki azt hangsúlyozta, hogy „a jó példa is lehet ragadós”. Fontosnak minősítette az alapítvány célkitűzéseit, hiszen a magyar fiatalok 88 százalékának nincs példaképe. Az alapítványnak a sikeres vállalkozói életpályák bemutatásával máris sikerült néhány téves dogmát – magyar fiatal csak külföldön lehet sikeres, új vállalkozás alapja kizárólag világra szóló találmány lehet – megrendíteni. Szerinte az Egyesült Államok manapság azzal ér el sikereket, hogy újszerű módon közelít a gazdasághoz. Ezt kellene tennie Európának is: új utakra kell lépnie, mert csak így lehet sikeres.


Az ünnepségen az is kiderült, hogy a Példakép Alapítvány felhívására 417 pályázat érkezett az ország minden tájáról, a gazdaság valamennyi területéről. A jelentkező vállalkozók egyharmada volt nő és kétharmada férfi. A közönség szavazás során összesen 30 ezer szavazatot kapott a zsűri által legjobbnak tartott 50 példakép.


Nem volt könnyű a bíráló bizottság dolga – nyilatkozta lapunknak dr. Király Mária, az Axel Springer operatív ügyvezető igazgatója, aki maga is részt vett a pályázatok értékelésében. Elmondta, hogy már a kezdeményezésnek is nagyon örült, hiszen valóban sok sikeres vállalkozó mutathatta meg, hogy mit tud. Rendkívül sokszínű volt a mezőny, zsűritagként elsősorban azokra szavazott, akik itthon kitartó munkával értek el kiemelkedő eredményeket a szakmájukban. Az is szerencsés döntés volt az alapítvány részről, hogy a zsűritagokat is az élet minden területéről válogatták össze, akik hosszas viták után választották ki az 50 legjobb fiatal vállalkozót. „A mi munkánk ünnepe is volt ez a díjátadó: a győztes megérdemelte a fődíjat” – hangsúlyozta dr. Király Mária, majd még hozzátette: „az a szerénység, alázat, amit az eredményhirdetésen tanúsított, ugyancsak példa lehet mindenki számára”.

Valentínyi Katalin: mindenki nyertes

Az elmúlt hónapok munkájának mindenki a nyertese. Az 5 millió forintos fődíj nagyon nagy dolog annak a vállalkozónak, aki elnyerte, de a többi 49 fiatal is nyertes, mert ők így együtt 50 bizonyíték a kitartásra, az akaraterőre – véli Valentínyi Katalin. A Példakép Alapítvány alapítója másfél éve eltörte a lábát. Akkor sokat gondolkozott azon, hogy ez miért történt vele, s rájött arra, hogy azért, mert nem azt az utat járja, amit kellene. A Példakép Alapítvány ennek a balesetnek köszönheti a megszületését. Még nincs egy éve, hogy elkezdték a munkát, de már bebizonyosodott, hogy Magyarországon az emberek szomjaznak a példaképekre. Ezért folytatják a munkát. Hamarosan roadshow-ra indulnak: a példaképek hat helyszínen bemutatkozzanak az országban. S idén is szeretnék meghirdetni a Példakép Pályázatot májusban.
Virágzik a luxus Dél-Koreában

Miután külföldre nem utazhatnak a járvány miatt, a dél-koreaiak otthon költik el a pénzüket. Ennek jó néhány luxusmárka a haszonélvezője lehet a távol-keleti országban.

Ötszáz eurót visz haza egy átlagos szlovák nyugdíjas

A tizenharmadik havi extra juttatásnak és a minimálnyugdíj erőteljes növelésének is köszönhetően Szlovákiában a nyugdíjasok nem tartoznak a szegénység által leginkább veszélyeztetettek kategóriájába.

Tízhavi mélyponton az ipari termelés az eurózónában

Az első negyedév visszaesése után a másodiktól már fellendülés várható Európában.

Eljött a precíziós mezőgazdaság kora

A magyar agráriumnak 269 millió eurót hozhatnak az 5G-technológiák.
Világgazdaság Piactér