A történet csak az elbírálók szempontjából kíván magyarázatot: a BÁV-pályázattal kapcsolatban tudni kell, hogy több hónapja folynak a tárgyalások, az OTP utolsó ajánlata március 14-én landolt az MFB illetékeseinek asztalán, ahol viszont - úgy látszik - csak a napokban kezdtek rendet tenni.

Az OTP-nek ez még jól is jön. A hangsúlyosan konzervatív befektetési politikát folytató pénzintézet szinte biztosan bekalkulálta végleges ajánlatába a helyzetből adódó "sürgősségi felárat", ráadásul az elmúlt napok támadásai után a mostani döntés hozzásegítheti ahhoz, hogy szó ne érje a ház elejét. Banki szempontból pedig - kell-e mondani? - ismét nagyot alakított a pénzintézet: kétségünk se legyen afelől, hogy a társaság maradéktalanul kihasználja majd a záloghitelek magas kamatszintjéből adódó profitnövelési lehetőséget. A pénzintézet ezzel az akvizícióval is előkészíti, hogy év végi gyorsjelentése a marzsalakulás szempontjából ismét szembemenjen a piaccal. Az már csak hab a tortán, hogy a záloghitelek mellé a Garancia Biztosító terméket fejleszthet, az anyabank pedig a bukott áruhiteleiből "visszaszerzett" javaknak talált ezek értékesítésére szakosodott kiskereskedelmi hálózatot.

Érdekesebb az ingatlanberuházásairól elhíresült Inforg Rt. bekapcsolása az ügybe. Arra talán nem kell számítanunk, hogy modern irodaház épülne a BÁV Lónyay utcai palotája helyén, ám kétségtelen, hogy a 16 budapesti és 17 vidéki fióképület között nem egy rendkívüli értékkel bír. Más kérdés, hogy ezt a vagyont az OTP ingatlancége is pompásan tudta volna hasznosítani...

Az MFB-nél azonban változni látszik valami: talán ma már jobban szeretik a kiegyensúlyozott helyzeteket.