A megváltás és megújulás reményével született meg fél éve a Tv 2 Nagy Testvére, ma már a túlélés a cél. Akár

a rajongók is megrémülhetnének, de a pánikra mégis inkább a Tv 2-nek van oka. A nemrégiben többmilliárdos hitelért folyamodó csatornát, úgy tűnik, cserbenhagyhatja a főműsoridős zászlóshajó.

Ennek legjobban a Tv 2 fő riválisa, az RTL Klub örülhet, mert a költséges realityberuházásoktól a csatornák nem titkoltan most, a második szériában remélhetnének nyereséget. Csakhogy a Nagy Testvér rajongóinak száma nemritkán 300-500 ezerrel alacsonyabb az RTL Való Világ műsora mellett döntőknél. Ráadásul továbbra is tarol az RTL házi szappanoperája, a Barátok közt. Így főműsoridőben már hetek óta az üzleti bevételeket komolyan befolyásoló 6-9 százalékos különbség mutatkozik a hirdetők számára legfontosabb (18-49) korosztály közönségarányában. Az RTL javára.

A Tv 2-nek marad a megújulás újbóli lehetősége. A kérdés csak az: lesz-e ehhez elegendő tőkéje. A hitelt egyelőre a Nagy Testvér sem "látja". Bizonytalan az is, hogy a márciustól megújuló programkínálat közönséget foghat-e a valóságban. A saját gyártású szórakoztató műsorokkal való újjászületés mindenesetre azt vetíti előre, hogy szuperprodukciókkal nem fogja nézőit bombázni a csatorna.

Remény persze még így is van a talpra állásra, hiszen eddig sem a költséges sorozatok vagy az egykori mozisikerek hoztak kiemelkedő bevételt a kereskedelmi csatornáknak. A Tv 2 változtatási kényszere mindenesetre a riválist is elmozdulásra késztetheti. Hiszen nem vitás, hogy a valóságshow-k nézettsége innen már nem nő az égig. Sőt, az igazi valóság ma már az, hogy százezrekkel kevesebben "hisznek" a realityműsorokban, mint tavaly ősszel.