Hazai feltételek / Kisbenedek Péter

"Az EU-csatlakozás lehetővé teszi számos, nemzetközi szinten azonos banki szolgáltatás elindítását. Igaz, viszonylag kevés ilyen szolgáltatásra lesz igény a lakossági piacon. Az Erste Bank 1997. évi tőzsdére lépése óta Közép-Európában folyamatosan fejleszti piacait, hogy elérve fő célját, a régió vezető lakossági bankja legyen. Alapelv, hogy 12 millió ügyfelünk számára egységes pénzügyi szolgáltatóként álljunk rendelkezésre. A banki szolgáltatások költségei csökkenni fognak, közelítve a nyugat-európai szinthez. Ahol a régió országaiban meghatározott igény lép fel azonos szolgáltatásokra, az Erste Bank lépni fog. A hitelintézet elindult ebbe az irányba, a belföldi kondíciókkal megegyező ATM-készpénzfelvételi lehetőség bevezetésével. Ügyfeleink Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban is az Erste-csoport bankkártya-automatáiból belföldi feltételekkel vehetnek ki pénzt."

Díjstruktúra / Balogh Imre

"A határon átnyúló szolgáltatásra van példa az MKB-nál, hiszen részt vesz a nagyobb külföldi ügyfelek konzorciális finanszírozásában, illetve exportálja a projektfinanszírozás területén kifejlesztett szakmai know-how-t. Lesznek hazai hitelintézetek, amelyek alapítás, illetve bankvásárlás útján belépnek a környező országok piacaira, ám számuk korlátozott marad. Nem kizárt, hogy szomszédos országok regionális bankjai a határ menti területeken fiókokat hozzanak létre, de országos hálózatot kiépítő új piaci szereplők belépésére nem számítok. Az MKB a várható folyamatok feltérképezésénél tart. Nem tartok attól sem, hogy a díjstruktúra rövid távon lényegesen változna, hosszabb távon viszont kiegyenlítődés történhet. Termékkínálatunk bővül, de ez nem a csatlakozáshoz köthető. Tavaly óta nálunk is elérhető az anyabank érdekeltségébe tartozó BLB alapkezelő 14 luxemburgi bejegyzésű alapja."

Akvizíciók / Michnai András

"Az OTP Bank arra törekszik, hogy szolgáltatásai és termékei elérhetők legyenek a Magyarországgal határos országok jelentős részében. Ez elsődleges cél az akvizíciós stratégiában. A terv megvalósításának első állomásaként vásárolt szlovákiai bankot a magyar hitelintézet, s 2002 tavaszán az OTP Banka Slovenskót integrálta is az OTP Bank-csoportba. 2003 szeptemberében kezdett Szlovákiában az OTP-Garancia Biztosító és az OTP Banka Slovensko által közösen alapított két biztosító. A Merkantil Bank és az OBS közös vállalataként az OTP Leasing 2002 novemberében indította el szlovákiai gépjármű-finanszírozási tevékenységét. A külföldi terjeszkedés második állomása a legnagyobb bolgár lakossági bank megvásárlása volt 2003-ban. Az akvizíciós stratégia ezzel nem áll le, hiszen vizsgáljuk a lehetőséget, hogy Romániában, Horvátországban, illetve Szerbia és Montenegróban is megjelenjünk."

Gazdaságosság / Kepecs Gábor

"Egyedi esetek lesznek, ám a gazdaságossági szempontok mérlegelését követően nem ígérkezik olyan vonzónak ez a tevékenység. Ha egy adott méretet nem ér el a volumen, a költségek felemésztik az elérhető bevételt. A korábban csatlakozó EU-tagok tapasztalatai azt mutatják, egy százalék alatti arányban születtek határon átnyúló szerződések. Inkább van esélye, hogy magyar biztosítók a környező országok magyarlakta területein fiókot hozzanak létre. Az Aegon-csoport - az ÁB-Aegon közreműködésével - tavaly ősszel Szlovákiában létrehozott zöldmezős beruházásának sikere is mutatja: az ismertség sokat számít. Északi szomszédunknál az életbiztosítási palettát vonultatjuk fel, és szeretnénk a piac első három szereplője közé kerülni. A régiós terjeszkedés ezzel még nem zárult le: minden ország szóba jöhet, ahol az életbiztosítási, illetve a nyugdíjpénztári szektor növekedést sejtet."

Szolgáltatások / Patai Mihály

"A hazánkban jelen lévő vezető biztosítók révén a nyugati vállalati kultúra, a termék- és szolgáltatáskínálat már meghonosodott, ám kisebb-nagyobb változásokra fel kell készülni. Ide sorolható a szolvenciatőke nagyobb szerepe, amire mi felkészültünk, de néhány éven belül tucatnyi társaságnál tőkeemelést követelhet meg. Az európai márkák jelentősége és a szolgáltatás minőségének fontossága is felerősödik. A határon átnyúló tevékenységnek marginális szerepet jósolok. Az Allianz-csoport társvállalkozásainál Európa-szerte arról számoltak be, hogy a forgalom fél százalékát tették ki a határon átnyúló szolgáltatások. Zömük vállalati ipari biztosítás volt. Átkötésekre jelenleg is van példa, hiszen akad szlovák, illetve lengyel cég, amely hazánkban biztosítja magát. Az Allianz Hungária egy euró alapú életbiztosítási terméken is dolgozik, amelynek bevezetése az uniós csatlakozást követően várható."