BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Repülnek a neszmélyi borok

Világéletében az agráriumban ténykedett Szöllősi Mihály, a Neszmély-Szöllősi Pince tulajdonosa, aki 1998–99-ben gondolt egy merészet, és úgy döntött: ezentúl a minőségi borok piacán keresi a sikereket. A Gróf Zichy Miklós egykori pincéjének megvásárlásával kezdődött kaland bőven hozott eredményeket. Borai ma már „repülnek” is – a Lufthansa és legújabban a Malév járatain.
2005.11.28., hétfő 00:00

Szöllősi Mihály „előző életében” csak kedvtelésnek tekintette a bort. Sok nem volt belőle, de annyi mindig, hogy a barátoknak, ismerősöknek és a családnak jusson. Mígnem a 90-es évek második felében úgy alakult, hogy tíz hektárra nőttek a területei, és megtudta azt is, hogy Neszmélyen eladó a Gróf Zichy Miklós által 1830 tájékán épített pince. Előzőleg ez a Kocsi Termelőszövetkezet érlelőpincéje volt, s akkorra öt éve már nem nyúlt hozzá senki. Volt benne tizenhat 120 hektós ászokhordó, és Szöllősi úgy gondolta, ezek nemcsak látványossá teszik pincéjét, hanem alkalmasak lesznek borai tárolására is. Ebből nem lett semmi: a hordók annyira elrohadtak, hogy összesen csak hármat sikerült megmenteni közülük.

A mester azonban nem esett kétségbe. Ehelyett a reduktív borok készítésére alkalmas eszközöket vásárolt: Inox tartályokat és a világ egyik legkorszerűbb – PERA típusú – szőlőfeldolgozó gépsorát. Azt mondja: ez az eszköz teszi lehetővé, hogy borai különbözzenek az általában ismert reduktív nedűktől. Ez az áztatásnak a következménye, azaz órákra héjon hagyják a szőlőt, hadd oldódjanak ki alaposan az illat- és zamatanyagok. Szöllősi állítja: ennek az egyébként régi módszernek köszönhető, hogy borai teltebbek, szélesebbek és palackban hosszabb ideig érlelhetők.

A kezdetek óta hat év telt el, és a Neszmélyi Pinceszövetkezet létrehozása, megerősítése révén összességében kilencven hektár termését integrálja és dolgozza fel a borászat. Ebből harminc a Neszmélyi, harminc a Soproni, harminc a Pannonhalmi borvidéken található. „A tagok tudják, hogy a szőlő nem akkor van eladva, amikor átveszem, hanem akkor, amikor értékesítem a bort” – utal Szöllősi Mihály arra, hogy ha nem minőségi a termés, a következő évben már nem veszi meg azt a termelőtől. Magyarán: a szigorú minőségi követelményeket mindenkinek be kell tartania.

Közben megszülettek az első sikerek is: a pince 2004-ben második lett az „Év pincészete” választáson, és borai sorra nyerik az érmeket az országos borversenyeken és a Pannon Bormustrán. Utóbbin az idén két bora – a 2004-es sauvignon blanc és a szintén 2004-es Magnus cuvée – az év húsz legjobb fehérbora közé került. A borászat évente 3500 hektót dob piacra, de csak ezret értékesít palackozva. A többi határon túlra megy folyó borként, igaz, háromszor-négyszer drágábban, mint az átlagos árak.

Szöllősi Mihály

56 éves. 1949-ben született Mezőtúron. Négy diplomája van: 1970-ben növényvédelmi, 1980-ban kertészmérnöki, 1986-ban mérnöktanári, 1994-ben vállalkozói szakmérnöki képesítést szerzett. A Bicskei Állami Gazdaságban kezdett dolgozni 1970-ben növényvédő agronómusként, ezt követően több termelőszövetkezetnél megfordult különböző beosztásokban. 1997–99 között a Szövitel Kft. ügyvezetője. 1999-ben kezdeményezte a Neszmélyi Pinceszövetkezet létrehozását, amelynek azóta is elnöke. Ekként irányítja a szövetkezet szőlészeti-borászati tevékenységét.




a cég A Neszmélyi Pinceszövetkezethez tartozó gazdák összesen mintegy kilencven hektárnyi területéről származó szőlőt dolgozza fel Szöllősi Mihály borászata. Az éves termelés volumene mintegy 3500 hektoliter, ebből hozzávetőleg 1000 hektolitert palackozva hoznak forgalomba. Tavaly ősz óta az ő 2003-as sauvignon blanc-ját isszák a Lufthansa járatain, és egy új szerződés nyomán két borát a Malév utasai kortyolgathatják a közeljövőben.

-->

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.