Otthon – időhiány miatt – ritkán áll a tűzhely mögé, ha házi kosztra vágynak, marketing- és közgazdász-végzettségű párja főz – meséli Zsidek László, a Food Express elnöke. Vérbeli ízvadászként rengeteg hazai és külföldi étteremben megfordul, mégis alig várja, hogy otthon leülhessen az asztalhoz, és valami finomat egyen; nagyon gyakran választ a Food Express kínálatából. Imádja a halászleveket, a fokhagymás királyrákot, a sváb véres hurkát – sorolja kedvenceit a legnagyobb hazai étel-házhozszállító cég alapítója. Szereti kipróbálni az egyes országok nemzeti ételeit, megfejteni, mi a titka a legjobb házi kolbásznak, mitől jó a sváb parasztkenyér. Kíváncsisága vitte bele abba is, hogy szereplést vállalt egy televíziós gasztronómiai műsorban.
Családi indíttatásra választott szakmát. Szakács nagynénje anyja betegsége miatt hozzájuk költözött, és rászoktatta őket az igényes, jó ételek szeretetére. Az Ecseri úti szakmunkásképző iskolában végzett szakácsként 1970-ben; az akkor számára ultramodernnek tűnő létesítményben a közelmúltban vett részt egy eseményen, és szomorúan állapította meg, hogy szinte semmilyen fejlődés nem történt az elmúlt 37 évben. Magyarországon rengeteg jó szakácsot képeztek ki az elmúlt évtizedekben, de a jelenlegi rendszer – amelyben hat év kell a szakács végzettség megszerzéséhez – egyáltalán nem kedvez a hagyományok folytatásának.
Nagyon fiatalon nősült, és korán jött az első gyerek is, tanulmányait így esti tagozaton folytatta, miközben egy fagyasztott ételeket előállító, exportra termelő üzemben dolgozott. Itt ismerte meg igazán a szakmát, végigjárva a ranglétrát az egyszerű szakácstól az üzemvezetői szintig. Majd a rendszerváltás előtt két barátjával gondolt egy merészet, vállalkozásba kezdtek, az általuk létrehozott cég üzemeltette többek között a Fortuna diszkót, az Építész Pincét és a Rózsadomb vendéglőt. Ez a vállalkozás később a viták és talán a tapasztalat hiánya miatt széthullott. Az ekkor szerzett tapasztalatok miatt döntött úgy, hogy a jövőben csak a családdal kezd vállalkozásba, amelyre hamarosan módja is nyílt: egyik fiának ötletéből megszületett a Food Express.
Az 1995-ben alapított, tavaly kétmilliárd forintos beruházással a régió legkorszerűbb ételgyárát felépítő cég egy külföldi befektetővel összefogva már nemzetközi terjeszkedésre készül. A tervek szerint Oroszországban, Ukrajnában, de Ausztriában és Németországban is lehet majd találkozni a Food Express készítményeivel. Egy ekkora vállalatot nem egy ember szokott felépíteni – állítja Zsidek László –, az eredmény a családnak köszönhető, és állítását jól alátámasztja, hogy fiai, sőt még volt felesége is a cégben dolgoznak.
CÉG
Az 1995-ben alapított Food Express jelenleg mintegy ötszáz emberrel dolgozik. A társaság a tavalyi 3,3 milliárd forintos forgalomhoz képest az idén 6-7 százalékos növekedést tervez.
A Zsidek család tulajdonában lévő cégnek mintegy 50 százalékos részesedése van a magyarországi étel-házhozszállítási piacon.
Zsidek László (54)
A Gundel Károly vendéglátó-ipari iskolában végzett 1970-ben, majd a Gasztrofol nevű üzemben dolgozott, 1995-től a Food Expresst irányítja.
A Szabadidősport Szövetség elnöke. Első házasságából két fia és egy lánya született, új kapcsolatában ez év januárjában született meg a kisfia. Hobbija az utazás.
CÉG
Az 1995-ben alapított Food Express jelenleg mintegy ötszáz emberrel dolgozik. A társaság a tavalyi 3,3 milliárd forintos forgalomhoz képest az idén 6-7 százalékos növekedést tervez.
A Zsidek család tulajdonában lévő cégnek mintegy 50 százalékos részesedése van a magyarországi étel-házhozszállítási piacon.
Zsidek László (54)
A Gundel Károly vendéglátó-ipari iskolában végzett 1970-ben, majd a Gasztrofol nevű üzemben dolgozott, 1995-től a Food Expresst irányítja.
A Szabadidősport Szövetség elnöke. Első házasságából két fia és egy lánya született, új kapcsolatában ez év januárjában született meg a kisfia. Hobbija az utazás.-->
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.