Az orosz–ukrán háború, a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma, a magas nyersanyagárak és a továbbra is akadozó szállítási láncok, valamint a globális monetáris kondíciók szigorítása együttesen növelik a kockázatát a világgazdaságban. Mit jelent a recesszió? Definíció szerint a recesszió azt jelenti, hogy két egymást követő negyedévben csökken a kibocsátás (a GDP) a korábbi időszakhoz képest. Az Amerika Egyesült Államokban július végén jelent meg a második negyedéves adat, ami 0,9 százalékos évesített visszaesést jelzett az első negyedév 1,6 százalékos évesített csökkenése után. Vagyis technikai értelemben az USA recesszióba került. 

A recesszió nem önmagában jelent problémát, az adott gazdasági környezetben kell értékelni. Az amerikai adat a 2020–2021-es évek extrém fiskális és monetáris élénkítése után egyáltalán nem nevezhető meglepőnek: amikor a GDP arányában két egymást követő évben 15 és 10 százalékos hiányt ér el a költségvetési politika, hogy historikus mértékben élénkítse a gazdaságot, abból a stimulust követően szükségszerűen a gazdaság lassulása következik. Súlyos problémát a recesszió elmélyülése és a gazdasági ágakba való mély begyűrűzése okozhat. 2022 közepi felmérések szerint az egyesült államokbeli kkv-k 35 százaléka nem tudja a bérleti díjait teljes mértékben vagy időben teljesíteni, egy másik felmérés szerint a kkv-tulajdonosok 51 százaléka aggódik, hogy az áremelkedések miatt a következő hat hónapban be kell zárnia az üzletét. Mindez azt jelzi, hogy az USA gazdasága nem átmeneti lassulást él át.

global recession, recesszió, pénz, bedől, üzletember, öltöny, visszaesés
Fotó: Shutterstock

Európa gazdasága lassabban állt helyre a Covid-válság után, és az extrém élénkítés elmaradt, így túlstimulálástól sem kellett tartani. Ennek ellenére mostanra a legtöbb európai megelőző indikátor már jelzi a gazdasági aktivitás lassulását. Mind a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek, mind az európai szempontból fontos német Ifo üzletiklíma-index a gazdasági aktivitás gyors mérséklődését mutatja. 

2022-ben Európában nagy eséllyel beköszönt a recesszió.

Európában a fő kockázat az energiaellátottsághoz kapcsolódó mély recesszió kialakulása. Európa energiaválsággal néz szembe az elkövetkező negyedévekben, mert a kieső orosz energiahordozók nem pótolhatók rövid távon. A gazdasági aktivitás leegyszerűsítve inputok és energia átalakítása termékek vagy szolgáltatások formájába. Ha nem áll rendelkezésre a gazdasági tevékenységhez szükséges mennyiségű és formájú energiahordozó, akkor a kibocsátás csökken. Ez világszintű kockázattal is jár, mert a globális értékláncok európai szálai súlyosan sérülhetnek a szükséges energia hiányában.

A világgazdaság motor nélkül maradhat 2022-ben. 2008 után az ázsiai térség, elsősorban Kína tudott olyan lökést adni a világgazdaságnak és a válságot kiheverő fejlett gazdaságoknak, amely lehetővé tette a globális növekedési pályára állást. 2020–2021-ben, a Covid-válság után Kína és az USA-élénkítés együttesen tudott globális növekedési motorként funkcionálni. 

Jelenleg Kína is növekedési nehézségekkel néz szembe mind a Covid-lezárások, mind az kihívásai miatt. 

A gazdasági erőközpontok egyszerre néznek szembe a gazdasági visszaesés kockázatával, és nem látható egyetlen jelentős húzóerő kifejtésére képes térség sem.

Magyarország energiaimport-függősége, beágyazottsága az európai és a világgazdaságba jelentős gazdasági kihívást jelez. Ebben a legreálisabb cél az lehet, ha az európai gazdasági partnerekhez képest igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni és mindent megtenni a recesszió elkerüléséért.