Magyar gazdaság

Hétfőtől eltörlik a kórházakban a látogatási tilalmat

A látogatás feltétele a védettségi igazolvány.

Hétfőtől eltörlik a látogatási tilalmat a kórházakban, azok az osztályok, ahol koronavírusos beteget ápolnak, továbbra sem látogathatók. A látogatás feltétele a védettségi igazolvány – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Kiemelte,

egy nap egy beteget egy fő látogathat meg legfeljebb 60 perces időtartamban.

A védőoltásoknak köszönhetően sikerült úrrá lenni a járvány harmadik hullámán – mondta Müller Cecília. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4,8 millió, közülük 2,8 millióan már a második oltást is megkapták.

Az elmúlt 24 órában 780 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 51 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 380 főre emelkedett. Csütörtökön 1836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 212-en vannak lélegeztetőgépen – emelte ki.

A vakcinára regisztráltak száma meghaladja az 5,1 millió főt és 87 százalékuk már túl van az oltáson. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 49,4 százaléka már megkapta az oltást szemben az uniós 32,6 százalékos átlaggal.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az online időpontfoglalóban a Sinopharm mellett – a készlet erejéig – Pfizer, Szputnyik és AstraZeneca oltások foglalhatóak.

Már nem kell SMS értesítésre várni a Pfizer foglalásához sem.

A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal oltanak – mondta a tisztifőorvos.

Az oltásokkal kapcsolatban megjegyezte, a szerdán meghirdetett 199 ezer Pfizer vakcina felét csütörtök délig már lefoglalták. Csütörtökön 64 800 adag Moderna vakcina érkezik és várnak 55 200 adag AstraZeneca oltást is, de utóbbit második körös oltásra használják majd fel.

 

Müller Cecília
Kapcsolódó cikkek