A nemzetgazdasági beruházások volumene a harmadik negyedben az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,2 százalékkal növekedett. A kiigazítatlan adatoknál kedvezőtlenebbek a szezonálisan kiigazított indexek. Ezek az előző negyedévhez képest 1,3, az előző esztendő azonos időszakához képest 1,2 százalékos visszaesést jeleznek. Az első három negyedévben összehasonlító áron 4,4 százalékos a beruházások volumennövekedése.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szakértők körében nagy meglepetést váltottak ki. Általános vélemény volt, hogy az első két negyedév alacsony bővülési üteme után gyorsul majd a növekedés. A piaci elemzők 7,5 százalék körüli adatot vártak.
Óvatosan kell bánni a friss adatokkal -- figyelmeztet Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő Rt. elemzője. A beruházási index ugyanis azt mutatja, hogy a bázisidőszakhoz képest mennyivel változott a felhalmozás volumene. Vagyis az alacsony index nem azt jelenti, hogy nincsen új belépő kapacitás, csupán annyit, hogy az alig több a tavalyi bázisnál.
A mérsékelt növekedés húzóereje a szálláshely-szolgáltatásban, valamint a közigazgatás, védelem, társadalombiztosítás területén bekövetkező gyors növekedés volt. Szembeötlő a pénzügyi tevékenységek és a mezőgazdaság beruházási volumenének visszaesése. Utóbbi ágazatban 2000-ben több mint 13 százalékos a csökkenés.
A beruházások alacsony bővülési üteme azt is jelenti, hogy az idei magas exportdinamika az elmúlt évek feldolgozóipari beruházási fellendülésén nyugszik -- mondja Forián. Tehát a régebbi beruházások még nem amortizálódtak. Erre utal a ipari kibocsátás növekedési dinamikája is.
A friss adatok azonban csökkentik az éves átlagos 6 százalékos GDP-növekedés valószínűségét. Az alacsony beruházási dinamika mellett ugyanis a belső fogyasztás sem bővül látványosan. A növekedéshez valószínűleg nagy lesz a nettó kivitel hozzájárulása.
Az adatok hatására a legtöbb elemző lefelé módosította a harmadik negyedéves GDP-előrejelzését. 5,1 százalékos adatot vár Kovács György, a DG-Bank munkatársa. Az év végi előrejelzésekkel kapcsolatban egyelőre nagy a bizonytalanság. Az elemző szerint az utolsó negyed adatai függvényében még az is elképzelhető, hogy a mostani adatoknak nem lesz különösebben nagy hatása.
A növekedéssel kapcsolatban optimistán nyilatkozott Matolcsy György gazdasági miniszter, jelentette a Bridge News. Az új adatok nem befolyásolják az idei 5,5-6 százalékos kormányzati prognózist. Ezek az adatok csak késéssel jelentkeznek majd a termelési számokban -- mondta a miniszter. Az állami beruházásokban még nagy tartalékok lehetnek. A mostani statisztikában még nem jelent meg például az autópálya-építés hatása.