Jelentősen átszabták tegnap a képviselők a következő két év költségvetési törvényjavaslatát a parlamenti szakbizottság ülésén. Egyebek között a nyugdíjemelés miatti többletkiadások fedezetére, a Budapest Sportcsarnok újjáépítésére, a közmunkaprogram támogatására, valamint a büdzsé általános tartalékainak növelésére jövőre 18,3 milliárd, 2002-ben pedig 16,3 milliárd forinttal növelnék meg a költségvetés kiadásait.
Ennek fedezetéül több adónem bevételi előirányzatait növelnék a képviselők. A költségvetési bizottság módosító javaslata szerint a személyi jövedelemadó-bevételeket 28 milliárd forinttal emelnék évente. A honatyák szerint azért kell módosítani az előirányzatot, mert a közszféra béreinek növekedése, a beruházások élénkülése, továbbá a magasabb bérkiáramlás és az adótörvények hatása miatt több szja-bevétel gyarapítja az államkasszát a következő két évben. Mindkét évben 17,5 milliárd forinttal növelnék az áfabevételeket, a többletet a nyugdíjak és a bérek növekedésével és az adótörvények hatásával magyarázta Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium főcsoportfőnöke.
Ugyanakkor mindkét évben 17 milliárd forinttal lesz kevesebb a fogyasztási és jövedéki adóbevétel, mert elmarad az üzemanyagok jövedéki adóemelése. A korábbi 33 milliárd forinttal szemben az ülésen a kormány képviselője már csak 10 milliárd forintos bevételkiesést prognosztizált az 50 fő alatti vállalkozásoknak nyújtott beruházási adókedvezmények miatti bevételkiesés címén jövőre. 2002-ben emiatt 12 milliárd forinttal kevesebb társasági adó folyik be a költségvetésbe. Így összességében jövőre a bevételeket 18,5, 2002-ben pedig 16,5 milliárd forinttal emelnék a képviselők.
A képviselők megszavazták azt a javaslatot is, ami szerint az előterjesztésben eredetileg javasolt 7,2 helyett 9,5 milliárd forinttal növelnék a Magyar Televízió adósságrendezésére szánt keretet. A kormány képviselője szerint a 2,3 milliárd forintos többletforrás megszavazása azért indokolt, mert a költségvetési törvényjavaslat benyújtása óta ennyivel növekedett a televízió adóssága.