Közel húszesztendős, kizárólag magántőkéből fedezett kísérletezés és kutatómunka eredményeként a cukrot mint építőelemet kiváltó anyag bevonása révén immár 630 sütőipari, könnyű (úgynevezett light) terméket lehet előállítani receptjeim által -- mondta el Vaszily József, az Avefood Bt. tulajdonos-ügyvezetője. Az ismert egri cukrász 1982-től foglalkozik a gyűjtőnevén US-H mixre keresztelt anyag hasznosításával, elterjesztésével. (Az anyag magyarországi szakhatósági engedéllyel és nemzetközi előírásoknak is megfelelően készül.)
Az US-H mix használata a mester szerint kifejezetten gazdaságos, sőt alkalmazása során az anyag megfelel a legfontosabb érzékszervi kívánalmaknak (szín, alak, íz) is. Az ajánlott receptek közös jellemzői, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaznak.
Bár számos nemzetközi szakkiállításon is bemutatkozott kínálatával Vaszily József, továbbá a honi élelmiszeripar meghatározó szereplői előtt is ismertek az anyag előnyös tulajdonságai, a remélt siker még várat magára. Vaszily azt tervezi, hogy Egerből egy országos hálózatot szervez, amely forgalmazza és árulja a recepteket és az US-H mixet. A light termékek gyártásába bekapcsolódó üzleti partnerek részei lesznek a projektnek, mely számos előnyt kínál.
Az Avefood Bt. által a napokban megjelentetett Light cukrász- és koktélparti termékek kézikönyve, valamint a Light sütőipari termékek kézikönyve című kiadványok együttesen tartalmazzák az említett, több mint hatszáz receptet. A receptgyűjteményt a cég ajánlja a cukrászatoknak, a partiszervizeknek, szállodáknak, pékségeknek, kórházi konyháknak.
Az első kötet külön foglalkozik a lisztmentes és cukrok hozzáadása nélkül készíthető édes és sós termékekkel, míg a másik témája a kenyerektől a könnyű hamburgerzsemlékig terjed.