BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eredménytelen IMF-látogatás

A megbeszélések folytatásának ígéretével zárult a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének kéthetes moszkvai tárgyalássorozata. Oroszországnak a Párizsi Klubbal szemben fennálló tartozásainak átütemezéséhez van szüksége az IMF-megállapodásra.

A moszkvai IMF-tárgyalásokon egyfajta tartalék készenléti hitelről tárgyaltak. Ha sikerül megállapodni az orosz gazdasági programról, akkor az IMF félretesz bizonyos -- nem részletezett nagyságú -- összeget arra, hogy azt Moszkva rendelkezésére bocsássa, ha és amikor a fizetési mérleg romlása kikezdené a kormány pénzügyi helyzetét. Egyelőre erről szó sincsen: a kőolaj és más nyersanyagok magas világpiaci árai következtében az orosz gazdaság extraprofitokat fölöz le; erre tekintettel a jövő évi költségvetésben 9 milliárd dollár többletet állítottak be.
Az orosz--IMF tárgyalások a gazdaságpolitika két területére összpontosítottak -- derül ki a Dow Jones által idézett IMF-közleményből. A rövid távú makrogazdasági politikára, tekintettel arra, hogyan lehet a kivételesen erős fizetési mérlegből az infláció gerjesztése nélkül támogatni a gazdasági növekedést, illetve a strukturális reformok prioritásaira, amennyiben fenntartandó a gazdasági fellendülés és megőrzendők a stabilizáció vívmányai.
Oroszország ez idő szerint az IMF legnagyobb adósa 12 milliárd dollárral. A legutóbbi hitelprogram tavaly szeptemberben omlott össze, amikor kiderült, hogy a korábbi kölcsönök kézen-közön "elszivárogtak", és Moszkva képtelen megfelelni a hitelfeltételeknek. A kormány számításai szerint a tárgyalásokat december közepén folytatják, és az IMF igazgatótanácsa jövő márciusban hagyja jóvá az orosz gazdasági programot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.