Magyar gazdaság

Kijev csökkentené az adóterheket

A kijevi kormány -- sürgősségi tárgyalást kérve -- jelentős adócsökkentéseket tartalmazó törvényjavaslatokat nyújtott be az ukrán törvényhozásnak.

A közterhek széles körben való csökkentését célzó javaslatcsomag szerint a személyi jövedelemadót a havonkénti 756 hrivnya feletti, legfelső jövedelemsávban 40 százalékról 25 százalékra mérsékelnék, mindenekelőtt a széles körben folytatott adócsalás késztetésének mérséklésére. A 360--755 hrivnya közötti sávban 15 százalékra mérsékelnék az alkalmazandó kulcsot, az alatt 10 százalékra -- tudósít az Infobank.
A törvényhozás jóváhagyása esetén eltörölnék a Csernobil-adót, az innovációs adót, továbbá a lóversenyekre, a lottóra, a határokon átkelő járművekre és a kutyákra kivetett adókat. A mezőgazdasági termelőktől viszont megvonnák azt a kedvezményt, hogy járandóságukat természetben róhassák le. Részint már beterjesztett parlamenti képviselői indítványok alapján a vállalati nyereségadót 10 ponttal, 20 százalékra mérsékelnék, az osztalék utáni adó kulcsát -- megfelezve -- 15 százalékra szállítanák le, az általános forgalmi adóét pedig 20-ról 18 százalékra. Növekednének viszont a járműadók, emellett bizonyos, nem mezőgazdasági célú földingatlanok eladásából is növekvő jövedelmekre számít a kormány.
Az ukrán parlament első elnökhelyette szerint problémák lesznek a jövő évi költségvetés második olvasatban való tárgyalására benyújtott módosított javaslattal, mégpedig a makrogazdasági számítások következetlenségei miatt -- írja az Eastern Economist Daily. A 9 milliárd hrivnyáról 6 milliárdra mérsékelt privatizációs bevételi előirányzatnak például nincs meg az ellentételezése, főleg a hirtelen népszerűvé vált adócsökkentések fényében. Bírálta a politikus emellett az ifjúsági célú kiadási előirányzatok mérséklését.

A kijevi kormány -- sürgősségi tárgyalást kérve -- jelentős adócsökkentéseket tartalmazó törvényjavaslatokat nyújtott be az ukrán törvényhozásnak. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek