A csütörtökön harmadik -- utolsó -- olvasatban tárgyalt és közel kétharmados támogatottsággal elfogadott központi költségvetés a bevételi és kiadási oldalon egyaránt 41,97 milliárd hrivnya (6,995 milliárd dollár) összegű előirányzatot tartalmaz. A törvény szerint jövőre 25 százalékkal emelkedik a költségvetési szféra dolgozóinak bére, és 577,4 millió hrivnya erejéig csökkentik a fizetési hátralékokat.
A várható jövedelmek között a törvény tartalmaz egy 5,9 milliárd hrivnya összegű privatizációs bevételt is. A számítások során a tervezők -- az idei 25 százalék után -- 13,6 százalékos jövő évi inflációból és 6,2 hrivnyás dollárárfolyamból indultak ki -- derül ki a Reuters jelentéséből.
A törvényt és a szavazást elégedetten nyugtázta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kijevi képviselője, aki szerint a valutaalap igazgatótanácsa -- a december 19-i ülésén -- várhatóan hozzájárul egy függőben lévő, 2,6 milliárdos hitelkeret felszabadításához. A programot tavaly a reformok lassúságára hivatkozva állította le az IMF, és annak újraindítását egy "realista" költségvetés elfogadásához kötötte.
Ihor Mityukov pénzügyminiszter szerint a csütörtökön elfogadott költségvetés megfelel a valutaalap elvárásainak. A politikus egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a szociális kiadások részarányát sikerült 50 százalékkal emelni. Fontos körülménynek mondta a miniszter, hogy első ízben csökkennek az államadósság törlesztésére szánt kiadások, miközben az államháztartásban 38 százalékra emelkedik a helyi költségvetések részaránya.
Az ugyancsak tegnap elfogadott banktörvény meghatározza a bankrendszer felépítését, a bankok, valamint a pénz- és hitelintézetek létesítésének, átszervezésének és felszámolásának a gazdasági, szervezeti és jogi alapjait, a banki szolgáltatások engedélyezésének rendjét és az ehhez szükséges okmányok listáját.