Már megkezdődött a tárcaközi egyeztetés annak a kormányrendeletnek a módosításáról, amely az utazásszervezők tevékenységét szabályozza -- mondta Antalóczy Györgyné, a GM főosztályvezetője. A módosítás legfontosabb része az utasok biztonsága érdekében kötelező kaució jelenlegi rendszerének megváltoztatása. A módosítás a tervek szerint kétféle lehetőséget tartalmaz majd. Egyik az inszolvenciabiztosítás lesz, ami várhatóan 2-4 százalékkal drágítja majd meg az egyes programok árait. A másik lehetőségként a bankgaranciát választhatják a cégek. Mint Molnár Gabriella, az Utazási Irodák Szövetségének elnöke mondta, fontos lenne az utaztatói szakma számára, hogy a biztosítók mielőbb pontos számításokat végezzenek konstrukcióikról, mert csak ennek ismeretében lehet meghatározni a drágulás mértékét.
Bár a turisztikai képviseleti hálózat szervezeti rendszerének átalakításán jelenleg is dolgoznak a Magyar Turizmus (MT) Rt. és az ITDH illetékesei, az már elmondható, hogy a turisztikai szakemberek az ITDH alkalmazásában állnak majd, ám a szakmai felügyeletet az MT Rt. látja el. E posztokra a pályázati kiírás már megjelent, s a képviselők kiválasztására február közepéig sor kerül -- közölte az MT Rt. illetékese.
A képviselők egy része nem tartotta megnyugtatónak az átszervezéssel kapcsolatos írásos anyag és az elhangzott szóbeli tájékoztatás alapján a jelenleg folyó szakmai munkát. Mint Katona Béla, a bizottság elnöke mondta, nem látható pontosan, ki irányítja majd a szakmai munkát, kié lesz az ellenőrzés felelőssége, s ki értékeli majd a turisztikai szakemberek munkáját. Bár az MT Rt. célja a zökkentőmentes váltás, ám a körvonalazódó tervek még nem erre utalnak.