Októberben a Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint 39 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg. Ez az elemzői várakozásokat, illetve a korábbi számokat figyelembe véve is kedvezőnek mondható. A Reuters által megkérdezett szakértők átlagosan 166 millió eurós deficitet vártak. Tavaly ugyanebben a hónapban 51 millió euró volt a hiány.
A fizetési mérleg sorait alaposabban megnézve jóval kisebb az ok az örömre. Az árumérleg -- dinamikus export- és importbővülés mellett -- csaknem 300 millió eurós hiányt produkált. Az árumérleg szerint január--októberben még mindig 2,5 százalékos rés van az exportimportdinamikában a kivitel javára. Kérdés azonban, hogy mi történik, ha az kifullad -- veti fel Varga Csaba, a Citibank elemzője. Nem tudni, ebben az esetben hogyan alakul az
A folyó mérleget a szolgáltatások "mentették meg". A 210 millió eurós többlet kompenzálta az árumérleg soron felhalmozódott hiány nagy részét. Érdekesség, hogy a továbbra is igen jól teljesítő idegenforgalom mellett most a turizmuson kívüli tételek is hozzájárultak a kedvező egyenleghez. A tizedik hónapban jól alakult a jövedelmek szaldója. A profitrepatriálás alacsony volt, igaz, ez a hónap a korábbi években sem volt erős.
1999-ben januártól októberig 1,248 milliárd euró deficit halmozódott fel a folyó fizetési mérlegben. Az idén 223 millióval kisebb a hiány. Kedvezőtlenül alakul azonban a nem adóssággeneráló finanszírozás. Októberben -- éves csúcsnak számító -- 126 millió euró portfóliótőke áramlott ki az országból. Figyelembe véve a novemberi mélyrepülését, könnyen lehet, hogy a negatív rekord nem tartja magát sokáig.
Mivel a tizedik hónap a közvetlen tőkebeáramlások szempontjából sem számított erősnek, a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege mínusz 99 millió euró volt. Így ez a tétel a folyó fizetési mérleg hiányának már csak 48 százalékát fedezi. Ugyanez a szám az előző hónapban még 60, a megelőző évben pedig 150 százalék volt.
Összességében "csalókán jó" a mostani fizetési mérleg -- mondja Varga. A folyó mérleg kedvező egyenlege mögött kevésbé pozitív áruforgalmi tendenciák és kifejezetten rossz finanszírozási folyamatok húzódnak meg. Ráadásul tartani kell attól, hogy a következő két hónap "szétveri" majd az eddig igen jól alakuló külső egyensúlyt. Tavaly az utolsó két hónap -- elsősorban a profitrepatriálás miatt -- 722 milliós hiányt produkált. Az idén is jóval 600 millió felett lesz a deficit -- véli Varga, aki az éves hiányt 1,8-1,9 milliárd euróra várja.