A gazdaság veszített lendületéből, ezért jobban oda kell figyelni az értékpapírok és egyéb aktívák piaci megítélésének gyengülésére, ami túlzottan visszavetheti a magánfogyasztást és a vállalati kiadásokat -- hangoztatta Greenspan. A figyelmeztetés szerint a növekvő költségek és a lanyhuló eladások csökkentik a profitot, erre válaszul esnek az értékpapírjegyzések, ami viszont lerombolja a "jólét érzését" és visszaveti a fogyasztási hajlandóságot. Az olajdrágulás külön is hasonló hatást válthat ki, azáltal, hogy fűti az inflációt és önmagában is visszafogja a lakossági keresletet -- mondotta a Fed elnöke.
A gazdasági növekedés korábbi ütemét "fenntarthatatlannak" minősítette Greenspan, amely most szerényebb rátára váltott. Ez önmagában is olyan veszéllyel jár, hogy kedvezőtlen irányt vesz, különösen, ha jelentős energiadrágulás kíséri. A Fed-elnök mindazonáltal biztatónak találta, hogy a piaci optimizmus erodálódása ellenére a fogyasztói bizakodás alig csappant meg, jóllehet az utóbbi időben ezen a ponton is vegyes jelzések bukkantak fel. A fogyasztói kereslet stabilitását erősítheti, hogy a munkaerőpiac feszültsége alig enyhült valamelyest, ami azt jelenti, hogy a vállalatok alig tudják betölteni az üres állásokat.
Greenspan szerint a helyzet korántsem olyan komoly, mint az ázsiai válság 1998-as csúcspontja idején, amikor a Fednek kamatcsökkentések sorozatával kellett elejét vennie a hatások Amerikába való begyűrűzésének. A kockázatok így annak ellenére korlátok között tarthatók, hogy a piacokon terjed a pesszimizmus, növekszenek a különféle kockázatú hitelek közötti hozamfelárak, ennek folytán pedig az alacsonyabban besorolt adósok nehezebben jutnak hitelekhez. Egy Fed-jelentés szerint egyébként érezhetően lassult az ipari termelés növekedése, amely 2000-ben már csak 6 százalék körül alakul, az is inkább az év első felére esik.
Greenspan beszédét értelmezendő a Reuters idéz elemzőket, akik szerint a két hét múlva esedékes Fed-ülésen valószínűleg semlegesre állítják a legutóbb még emelkedőnek megjelölt kamatkilátást, és a jövő évi első tanácskozáson határoznak a monetáris könnyítésről.