BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megnyílt az út a hitelek előtt

Elfogadta a jövő évi költségvetést az argentin kongresszus, véget vetve a két hónapos vitának. A büdzsé megnyitja az utat a Nemzetközi Valutaalap által szervezett új nemzetközi hitelnyújtás előtt.

A képviselőház elfogadta és Fernando de la Rúa elnök elé terjeszti aláírásra a szenátus által már jóváhagyott javaslatot -- jelenti a Reuters. Ezzel véget ért a két és fél hónapos vita, amelyre hatással volt a középbal koalíció egységének megbomlása. Az alelnök októberben lemondott, Fernando de la Rúa az utolsó hónapban változtatni volt kénytelen a törvényjavaslaton a társadalombiztosítási ás az adóreform tervének bejelentése után.
Még az alsóházi vita vége előtt vétót jelentett be José Machinea gazdasági miniszter a javaslatnak ama része ellen, amely érvénytelenítette az állami alkalmazottak bérének korábban bejelentett leszállítását. A szenátus által megszavazott részt a miniszter "populista intézkedésnek" nevezte, mert 600 millió dollárba kerülne a kormánynak, és ezzel veszélyeztetné a 2001-re tervezett 6,5 milliárd dolláros hiányplafont.
A kongresszus tagjai azzal érveltek, hogy ez a módosítás és a kormány által eredetileg előterjesztett javaslat más változtatásai összhangban állnak a költségvetési céllal, amelynek megvalósítása elengedhetetlen feltétele a jövő hétre várt IMF-segélycsomag elnyerésének. A kormánynak nem sikerült elfogadtatnia a déli tartományokban a benzin ártámogatásának csökkentését sem.
A segélycsomag állítólag 20-30 milliárd dolláros volna, beleértve a spanyol kormány egymilliárdos hitelkeretét. A többi IMF-segély, továbbá az Amerika-közi Fejlesztési Banktól, a Világbanktól, helyi hitelintézetektől és nyugdíjalapoktól származó finanszírozás volna. A csomag eloszlatná a félelmeket, hogy Argentína nem tud eleget tenni jövő évi, 21,5 milliárd dolláros fizetési kötelezettségének. A külföldi befektetők a belpolitikai viszályok és a két éve tartó gazdasági stagnálás miatt elzárkóztak a további hitelezés elől. Mario Vicens pénzügyi államtitkár még kedden úgy nyilatkozott, hogy a jövő hét elején aláírják a szándéklevelet. Az IMF egyelőre nem reagált a törvényjavaslat módosításaira.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.