A lakosság rossz egészségi állapota miatt totális népegészségügyi offenzíva szükséges, s meg kell őrizni a szolidaritáselvű társadalombiztosítást -- szögezte le Mikola István miniszterjelölt tegnap a parlament egészségügyi bizottsága előtti meghallgatáson, ahol megkapta a honatyák támogatását. Szerinte az egészségpolitikának is tényeken kell alapulnia, s az orvosokat fel kell készíteni a költségérzékenység preferálására.
Januártól az OEP felügyelete a PM-től átkerül az Egészségügyi Minisztériumhoz (EM). Az új főigazgató az EM jelenlegi közigazgatási államtitkára, Oberfrank Ferenc lesz, akinek helyére Pulay Gyula, a családügyi tárca közigazgatási államtitkára kerül -- jelentette be Mikola. Megerősítette: a feladathoz rendelt, a mostaninál karcsúbb biztosítót és minisztériumot tervez.
A ma esküt tevő új egészségügyi miniszter szerint tartalék már nincs az egészségügyben, pedig reformjához meg kell nyerni az ágazat dolgozóit. Mint mondta, legalább 10 milliárd forint többletpénz kellene. Tisztában van a költségvetés keretszámaival, de reméli, hogy lesz mód a pénzek átcsoportosításra, amihez szeretné megnyerni leendő minisztertársait. Mivel növekszik a tb-járulékkinnlevőség, megvizsgálandónak tartja: jó döntés volt-e az APEH-hez csatolni ezt a munkát.
Kérdésekre válaszolva elmondta: úgy kell megváltoztatni az egészségügyet, hogy méltó partnere legyen a multinacionális cégeknek, amelyektől azt reméli, hogy támogatói lesznek egy kiegészítő fejlesztési alap létrehozásában. Ennek fejében kiszámíthatóságot ígér a cégeknek. Mikola nem támogatja a jól jövedelmező feladatok "kiprivatizálását" a kórházakból, az intézményeket egységben kell magánosítani. Támogatja a szakorvosok fokozatos szabadfoglalkozásúvá válását. Hangsúlyozta: a központi kórházi ágyszámcsökkentés helyett az intézményrendszer reformját a finanszírozással kell megoldani. Az új miniszter nem támogatná, hogy állami feladatok kikerüljenek a kormányzat rendszeréből, ezért Orbán Viktor kérésére negatív véleményt mondott arról, hogy a Club Aliga és több szanatórium, egészségügyi intézet a jövőben kht. formában működjön. Ám az ügy még nem zárult le. Mint korábban beszámoltunk róla, a kht. vezetője a távozó egészségügyi miniszter lenne.