Ágazati szempontból ismét a pénzügy és az ipar helyzete tekinthető az átlagnál kedvezőbbnek -- közölte tegnap sajtótájékoztatóján Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, az októberben végzett konjunktúrafelmérés eredményeit ismertetve. Az idegenforgalmi és szállítási ágazatokban tevékenykedők helyzete viszont továbbra sem kedvező. Minél kisebb egy vállalkozás, annál kedvezőtlenebbül ítéli meg helyzetét, és beruházási aktivitása is annál szerényebb.
Az üzleti kilátásaikat tekintve a javulást váró cégek aránya (16,4 százalék) 4,4 százalékponttal maradt el az üzleti helyzetük rosszabbodását várók részarányától (20,8 százalék). A válaszadók többsége arra számít, hogy az év végéig érdemben nem változik üzleti helyzete.
A jó jövedelmezőségűek aránya 15,8, a kielégítő jövedelmezőségűeké 54,7 százalékot tett ki, míg az előző évben 22, illetve 53,8 százalékos volt a mutató. A rossz jövedelmezőségűek aránya a mostani felmérésben 29,5 százalék volt, szemben az előző évi 24,2-es eredménnyel. A várakozások is rosszabbak az előző felmérésben regisztráltaknál. Most a megkérdezettek 24,2 százaléka számít jövedelmezőségének javulására, 28,7 százalékuk pedig jövedelmezősége romlására.
Az előző fél évhez képest a válaszadók beruházási aktivitása is valamelyest csökkent. A válaszadók 60,2 százaléka jelezte, hogy gép- vagy épületberuházást kíván megvalósítani a következő hat hó során.
A következő fél évben a válaszadók 14,3 százaléka tervez létszámbővítést, ami az előző hat hónapos adatokhoz képest újabb 3 százalékpontos csökkenést jelent. Az elbocsátásra készülő cégek aránya 8,2 százalékra emelkedett.
A belföldi piacon érintett válaszadók 77,4 százaléka kívánja a következő hat hónapban emelni értékesítési árait, ez az arány az előző félévit jelentős mértékben meghaladja. Figyelemre méltó, hogy az exportpiacokon értékesítő vállalkozások többsége nem tervezi árainak módosítását az év második felében. A külföldön értékesítők 36,4 százaléka készül áremelésre külföldi piacain, árcsökkentést a korábbiakhoz képest kissé többen (9,1 százalék) helyeztek kilátásba.