A közelmúltban lezajlott, jubileumi élelmiszer-ipari kiállítást, a Foodapestet az előzetes adatok szerint mintegy 30 ezeren látogatták -- mondta Szebeni Márton, a kiállítások igazgatója. Európából, sőt a tengerentúlról is nagy érdeklődés nyilvánult meg a rendezvény iránt, a szakmai érdeklődők közül minden tizedik külföldi volt.
Közép-Európa legjelentősebb élelmiszer-ipari kiállítása rendezőinek feltűnt, hogy a vásáron jelentős üzleti tárgyalásokat folytattak a résztvevők, sőt üzleteket is kötöttek (a győri Ringa Húsipari Rt. például a legnagyobb beszállítójával itt írta alá a jövő évre szóló szerződést).
A következő nagyobb mezőgazdasági rendezvényük, az Agro+Mashexpo (A+M) nemzetközi mezőgazdasági és mezőgép-kiállítás szervezését a szeptemberi OMÉK idején kezdték meg. Ekkor adták át a tájékoztató anyagokat a kiállítóknak -- mondta érdeklődésünkre Kaltenekker Annamária szervező. A kiállítást 2001. április 3--8. között rendezik meg, a megszokottól eltérően nem öt, hanem hat napig tart nyitva, mert az érdeklődők jelentős része ezt már korábban is kérte. Ugyanis április elején már tartanak a tavaszi munkák, és a hét végén ezeket könnyebben szüneteltethetik a vidékiek.
A rendezvényre hivatalosan december 15-ig lehet a jelentkezést elküldeni. Csaknem 200 kiállító jelentkezését várják, számukra mintegy 11 500 négyzetmétert biztosítanak. Eddig a terület több mint a felét foglalták le a cégek, s bár a határidő lassan lejár, a gyakorlat az, hogy a részt venni szándékozók jelentős része januárban, illetve februárban küldi el jelentkezési lapját. Már megalakították a rendezvény szakmai bizottságát, amely a gép- és eszközkiállítás kísérőrendezvényeiből is többet elfogadott.
Az Agro+Mashexpóra minden alkalommal külön is meghívnak egy-egy régiót, megyét, ezúttal Hajdú-Bihar megyét. Ez egyebek közt annyit jelent, hogy a bemutatkozást kiemelten kezelik, produkcióira külön is felhívják a látogatók figyelmét. A kiállításra számos külföldi cég, illetve régió jelezte részvételét. A német mezőgazdasági minisztériumból azt jelezték, hogy -- ezúttal először viszonylag nagy területen -- kollektív kiállítóként akarnak szerepelni az A+M-en. A szervezőknek feltűnt, hogy jövő tavasszal a korábbinál nagyobb arányban vesznek részt a vetőmag-forgalmazó cégek.
A rendezők ismét meghirdetik az A+M-nagydíjtermékversenyt, amelyre az utóbbi két évben kifejlesztett technikai és biológiai újdonságokkal nevezhetnek a kiállítók.
Az előző, 1999. évi Agro+Mashexpón 199 kiállító volt jelent, 12 015 négyzetméteren mutatták be termékeiket. A 24 direkt külföldi kiállító akkor 11 országból érkezett. Ezt a rendezvényt az előzőnél 12 százalékkal több, összesen 18 ezer szakmai látogató tekintette meg.