Maga a gondolat nem új, az évek óta ígért -- de még mindig csak a tervezés szintjén stagnáló -- társadalombiztosítási reformnak a nyugdíjreform is része lenne, ami többek között a férfiak és nők korhatárának kiegyenlítését jelentené. Ám ez mindeddig távoli dolognak tűnt, csak a jövő évi költségvetési tervjavaslat hozta hirtelen közel azzal, hogy -- most először -- a női korhatár 60 évre emelésének kezdési időpontját is konkrétan megjelölte 2001. július 1-jében.
Ezzel azonban ki is merültek a konkrét elképzelések. A társadalombiztosítási reformot megindító törvény még mindig nincs készen, bár Michal Szabo, a munkaügyi minsztérium illetékes osztályvezetője szerint az előző kormány miniszterei, Olga Keltosová és Vojtech Tkác ennek már ötödik -- a Világbank szakértői által is jóváhagyott -- változatát is kidolgozták. Hatálybalépésére azonban leghamarabb 2001 harmadik negyedében lehet számítani. Magát a nyugdíjreformtervet a jelenlegi kormány már kétszer megvitatta, de még mindig nem dőlt el, hogy milyen időközönként, két, három vagy hat hónaponként fogják-e fokozatosan emelni a nők korhatárát. Olga Keltosová volt munkaügyi miniszter bírálja Peter Magvasi jelenlegi munkaügyi minisztert, mert az csak annyit árult el, hogy hat verziót mérlegelnek, de ennek részleteit nem ismertette. Magvasi miniszter viszont a pénzügyminisztériumot hibáztatja a korhatár körüli bizonytalanság miatt. Azt sem tartja lehetetlennek, hogy a kilátásba helyezett időponton még módosítanak. A pénzügyminisztérium a munkaügyire hárítja a felelősséget.
A külső szemlélő számára "béka-egér harcnak" tűnhet ez a tárcaközi vita -- kommentálja a Národná Obroda pozsonyi lap a két minisztérium közötti huzavonát --, de sok súlyos szociális és gazdasági kockázatot takar. A társadalombiztosító intézet pénzügyi problémái a mielőbbi nyugdíjreform mellett szólnának, de a munkaügyi minisztérium szerint ezt addig nem lenne ésszerű megindítani, amíg le nem szorítják a munkanélküliséget az eltűrhető -- legfeljebb 10 százalékos -- szintre. A női korhatár emelése tovább csökkentené a munkanélküliek számára az amúgy is szűkös szlovákiai állásajánlatot. Az ellenzék egészében bírálja a költségvetést, mert, úgymond, ellentétes azzal az ígérettel, hogy 2001-től kezdve semmilyen megszorítást nem alkalmaznak a lakossággal szemben.