Az Európai Bizottság a PHARE-program keretében 1990 óta nyújt támogatást a jelölt országok kis- és középvállalatainak -- emlékeztet a Rapid. A CEB az utóbbi években elsősorban a keleti német tartományok, Magyarország és Macedónia kis- és középvállalati szektorában finanszíroz munkahelyteremtő és -megőrző programokat. A KfW pedig a jelölt országok helyi, kis és közepes cégeire összpontosító pénzügyi intézményein keresztül nyújt hiteleket.
Az Európai Bizottság célja a CEB és a KfW bevonásával az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) már eddig is létező programjában az, hogy növelje hozzájárulását a jelölt országoknak a gazdasági átmenet, illetve a csatlakozási előkészületek terén kifejtett erőfeszítéseihez. A program alapvető célja a kis- és középvállalati szektor növekedésének elősegítése oly módon, hogy a helyi bankok megerősítésével ezen társaságok könnyebben juthassanak hitelekhez. Verheugen a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta a szektor fontosságát a gazdasági fejlődés, a foglalkoztatás és az uniós csatlakozásra való felkészülés területén. Így a program fontos eszközként szolgál a fenntartható gazdasági növekedés, valamint a koppenhágai feltételek teljesítésének a megvalósításában.
Raphael Alomar, a CEB kormányzója elmondta, bankja egyik legfontosabb célja, hogy a munkahelyteremtés eszközeivel hozzájáruljon Európa szociális kohéziójának erősödéséhez. A programban való részvételüket ez indokolja. A KfW részéről azt hangsúlyozták, hogy csatlakozásuk révén a helyi partnerbankokból álló kiterjedt hálózatuk megnyílik a régió kis- és középvállalatai előtt. A 134 millió eurós keretből 21 millió az Európai Bizottság által nyújtott segély, a fennmaradó 113 milliót pedig a két pénzintézet hitel formájában biztosítja.