Már e héttől határozatlan időre beszünteti az agrártárca számos állati eredetű takarmány importját. Németh Antal országos főállatorvos a Világgazdaságnak elmondta: a behozatali tilalom kapcsolódik a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladásával (BSE) összefüggő, múlt heti EU-döntésekhez, de a stop minden más országból származó termékre is kiterjed.
Az FVM az felfüggesztését hivatalosan a járványügyi helyzettel indokolja, de tárcaszakértők kérdésünkre közölték: a minisztérium tartott attól, hogy az uniós állati eredetű takarmányok (elsősorban a hús- és a csontlisztek) a következő hetekben elárasztják az országot, mivel az EU-ban január elsejétől exporttilalom lép életbe.
Németh érdeklődésünkre leszögezte: a magyar intézkedés az exportálók és a fogyasztók érdekeit egyaránt szolgálja. A kivitelt tekintve ágazati szakértők szerint Magyarországnak el kell fogadnia, és át kell vennie az EU-s döntéseket. Ellenkező esetben Brüsszel betilthatja a Magyarországról származó húsipari cikkek importját, ez pedig padlóra küldhetné a teljes hazai sertés- és baromfiágazatot.
Magyarország a múlt heti EU-s döntések "leképezéseként" várhatóan további generális intézkedéseket hoz -- közölte lapunkkal Németh. Ez azt jelenti, hogy az FVM nem csak az importot, hanem a hús- és csontlisztek, illetve több más állati eredetű takarmány hazai felhasználását és exportját is betiltja.
A hús- és csontlisztek importstopja kevésbé érinti a hazai állattenyésztőket, mivel az állati eredetű termékek behozatalában inkább a halliszt játssza a meghatározó szerepet -- mondta Demeter János, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. (A hallisztre egyelőre sem az EU-s, sem a magyar intézkedések nem vonatkoznak.) Demeter szerint a drasztikusabb hatást az fejtené ki, ha az állati eredetű takarmányok hazai felhasználását is betiltaná az FVM. Ez esetben ugyanis nem csak az unióban, hanem nálunk is árrobbanás következne be az e termékeket helyettesítő fehérjenövények (például a szója) piacán.
A drágulás rövid időn belül egész Európában drasztikussá fokozódhat amiatt, hogy a növekvő fehérjenövény-igényt az amerikai kontinensről azonnal csak részben lehetne kielégíteni. A feszültséget legfeljebb a termelés felfuttatása után lehetne oldani. Addig azonban Demeter szerint a magyar állattenyésztőknek is kritikus időszakot kellene átélniük, ami -- figyelembe véve a mára bekövetkezett gabonaár-robbanást is -- sokkolhatja és számos állattartónál csődbe sodorhatja a termelést.
Csőd fenyegeti az állati melléktermékek hazai feldolgozóit (ártalmatlanítóit) is, ha termékeik belföldi felhasználását betiltják. Így válságos helyzetbe kerülne az FVM százszázalékos tulajdonában lévő, a piacon ma csaknem egyeduralkodó Atev Fehérjefeldolgozó Rt. is.