Magyar gazdaság

Fizetésképtelen szerb cégek

Az új szerb kormány egyik első dolga kell legyen, hogy megoldja a vállalatok likviditási problémáit -- jelentette ki Szasa Dzsogovics, a belgrádi IZIT piackutató intézet közgazdásza. Az intézet felmérései szerint a fizetésképtelen cégek tartozásai tavaly megduplázódtak, elérik a 68 milliárd dinárt (1,07 milliárd dollár).

Decemberben 31 850 cég volt fizetésképtelen; egy hónap alatt számuk 3,8 százalékkal, tartozásuk 2,7 százalékkal növekedett. A jelenség mögött az évtizedes működőtőke-hiány és a nagyarányú adóterhek keresendők. Szlobodan Milosevics rezsimje a "társadalmi béke megőrzése" érdekében szőnyeg alá söpörte a problémákat: nem zárta be a fizetésképtelen cégeket, mivel többnyire ezek voltak a legnagyobb foglalkoztatók -- emlékeztet a Reuters. Miközben a vállalati adók névlegesen magasak voltak, a hatóságok szemet hunytak be nem fizetésük fölött, az érintett cégek puha kölcsönökhöz jutottak. Mindennek következményeként a fizetésképtelenség átterjedt a különben egészséges vállalkozásokra is.
A likviditási problémák megoldása már csak azért is sürgető, mert enélkül aligha lehet a külföldi tőke beáramlására számítani -- vélte Dzsogovics. Az első kormányintézkedések között kellene szerepelnie az adók és járulékok csökkentésének, a feketepiaci szereplők adóalannyá tételének. Dzsogovics a monopoltermékek utáni adók jelentős emelését javasolja és azt, hogy a kormány állítson föl hatékony pénzügyőrséget. Sürgetőnek tartja az értékarányos árak rendszerének bevezetését is.
Az IZIT által megkérdezett 200 iparvállalatnak ugyanis csak 8,3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy áraik után nyereségük is marad; 54 százalékuknál a "termelői árak" alatta maradtak a tényleges költségeknek; egyharmaduk árai fedezték az előállítási költségeket, de nyereségre nem tettek szert.

Az új szerb kormány egyik első dolga kell legyen, hogy megoldja a vállalatok likviditási problémáit -- jelentette ki Szasa Dzsogovics, a belgrádi IZIT piackutató intézet közgazdásza. Az intézet felmérései szerint a fizetésképtelen cégek tartozásai tavaly megduplázódtak, elérik a 68 milliárd dinárt (1,07 milliárd dollár). VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek