Tavaly az első tíz hónapban 1,648 milliárd eurónyi közvetlen működőtőke áramlott Magyarországra -- tudatta a Gazdasági Minisztérium. Az összegből a részvény és egyéb tulajdonosi részesedés 1,309 milliárd euróra rúgott, a tulajdonosi hitelek egyenlege pedig 339 millió eurót tett ki. Az említett időszakban 43,6 százalékkal több beáramló működőtőkét regisztráltak, mint 1999 első tíz hónapjában. Havi bontásban vizsgálva megállapítható, hogy április, június, augusztus és szeptember hónapban érkezett a legtöbb tőke.
Tavaly október végén a magyarországi közvetlen külföldi befektetések állománya 20,973 milliárd eurót tett ki. A befektetők rangsorát -- tavaly az első három negyedévben --Hollandia vezette, a második Belgium, a harmadik Németország, a negyedik pedig az Egyesült Államok volt.
Ugyancsak élénkült a magyar vállalkozások tőkeexportőri kedve: tavaly az első tíz hónapban 262 millió dollárt tett ki a tőkeexport, ami 63,8 százalékkal volt több, mint a bázisidőszakban. A célország szerinti megoszlást tekintve az első kilenc hónapban Dánia volt a legkedveltebb, azt követte Csehország, Ciprus, Németország, majd Ausztria.