BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz milliárdos veszteség

A magyar Postabankba pumpált összeg többszörösébe, 380-760 milliárd forintba kerülhet a cseh állam számára a tavaly nyáron eladott Befektetési és Postabank (IPB) behajthatatlan követeléseiért vállalt garancia teljesítése. Az ellenzék hevesen támadja a kabinetet a pénzintézet szerintük előnytelen és elhamarkodott eladása miatt. Az ügyet parlamenti különbizottság vizsgálja.

A költségvetésre nehezedő teher kétségkívül jelentős, ám azt nem az IPB eladása, hanem a bank addigi működése okozta -- hangoztatja a cseh pénzügyminisztérium. A most kiadott közlemény szerint az államnak 50-100 milliárd koronás (380-760 milliárd forintos) számlát kell kiegyenlítenie, ami -- több évre elosztva -- a tavalyi becsült GDP 2,6-5,3 százalékát jelenti.
Az ellenzéki pártok azzal vádolják a kabinetet és a jegybankot, hogy túl gyorsan, ráadásul más nemzetközi befektetők ajánlatainak bekérése nélkül adták el a rossz hitelek miatt válságos helyzetbe jutott IPB-t. A cseh parlament költségvetési bizottsága és egy különbizottság a tavaly kötött szerződés vizsgálatára készül.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a kormány által vállalt garancia előnytelen volt az ország számára, követelni fogjuk a szükséges következtetések levonását -- hangoztatta a CTK szerint Martin Kocourek, a költségvetési bizottság ellenzéki alelnöke. Miroslav Kalousek, a vizsgálóbizottság szintén ellenzéki vezetője szerint az állami garancia az átvett bank veszteségének maximalizálására, nem pedig minimalizálására ösztönözte az új tulajdonost.
Kalousek korábban feljelentette Pavel Mertlik pénzügyminisztert, aki szerinte hamisan tanúskodott az ügyben a vizsgálóbizottság előtt. A nyomozó hatóság azonban a napokban kijelentette: Mertlik nem követett el bűncselekményt.
A harmadik legnagyobb cseh pénzintézet eszközeinek értéke jó 300 milliárd korona volt, amikor azt a jegybank tavaly június 16-án a betétesek rohama miatt közvetlen irányítása alá vonta, majd három nappal később eladta a CSOB banknak, a belga KBC leányvállalatának -- emlékeztet a Reuters. Az IPB az évek során hatalmas tömegű kétes követelést halmozott fel, azokat azonban jó minősítéssel tartotta nyilván. A kormány szerint az új tulajdonos igyekezett felszámolni ezeket a szabálytalanságokat.
A vevő számára adott biankó garancia értelmében az állam mintegy 180 milliárd korona névértékű kockázatos követelést kénytelen átvenni, ebből adódik a 50-100 milliárd koronára becsült kiadás. A kincstárat terhelő összeg nagysága attól függ majd, mennyire lesz sikeres az IPB követeléseinek behajtása -- írja a Prague Business Journal.
A CSOB nem fizet a nála maradó 120 milliárd koronányi jó követelésért, ám az állami garanciavállalást egy később megállapítandó összeggel ellentételezi. Ezt az összeget a kormány tényleges vesztesége, valamint az IPB később befejeződő auditja alapján állapítják majd meg.



Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.