BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többfrontos (bor)zárjegyügy

A borzárjegy kapcsán immáron több front is nyílt, az ügy szinte valamennyi szereplője támadó vagy védekező pozícióba kényszerült. A VPOP a borosgazdákra mutogat, mondván, késve rendelték a zárjegyeket; amazok pert fontolgatnak a hiány miatt.

A törvény értelmében januártól az adóraktárakból csak zárjegyes bor kerülhet a kereskedelembe. A borosgazdák azonban rendkívül nehézkesen jutnak a szükséges mennyiségű zárjegyhez, csak késve és hiányosan kapják meg a címkéket. Simon Zoltán, a VPOP jövedéki főosztályának helyettes vezetője szerint igen-igen óvatoskodva érkeztek a megrendelések, a nyomdák így nem tudtak felkészülni a kellő mennyiség előállítására. Az októberi előzetes igénybejelentéssel szinte senki sem élt, de december 10-ig is mindössze 50-en rendeltek zárjegyet. A VPOP a saját becslése alapján rendelt (s finanszírozott) 35 millió darabot a zökkenőmentes induláshoz. Nem lehetett azonban pontosan "belőni", hogy a 39-féle zárjegy közül miből mennyi kell, így óhatatlanul előfordultak választékbeli hiányosságok.
Simon Zoltán azonban azt is elismerte, hogy a zárjeggyel kapcsolatos utolsó jogszabályi módosítás december 5-én jelent meg, ez szintén oka lehetett a késlekedésnek. Szerinte másfél héten belül megszűnik a fennakadás, az Állami és a Pénzjegynyomda három műszakban dolgozik, hogy a most már folyamatosan érkező igényeket kielégítse.
Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára úgy tudja: olyan igényléseket sem elégítettek ki a mai napig, amiket még november adtak postára a termelők. Mint mondta, főképp az a baj, hogy bizonyos típusú -- például kétliteres kannára vagy 0,7 literes palackra való -- zárjegyekből, egyáltalán nem kaptak a termelők. Éppen ezért kérték a pénzügyi tárcától, hogy legalább január végéig tekintsenek el a hiányzó zárjegy miatti szankcionálástól. Kérésükre azonban még csak választ sem kaptak. Ez tegnap lapunknak sem sikerült.
A gazdák fontolgatják, hogy a kialakult helyzet miatt bírósághoz fordulnak -- mondta Urbán --, ám azt még nem tudják, hogy a VPOP-t, a nyomdákat, vagy pedig a Pénzügyminisztériumot kellene-e perelniük.
A zűrös helyzetben egyébként felerősödtek olyan hangok is, hogy a hamisítóknak sikerült a pancsolt boraikra zárjegyet szerezniük. Ezzel kapcsolatban a főtitkár leszögezte: semmiféle konkrét bejelentés nem érkezett hozzá, de szinte kizártnak tartja, hogy bármelyik hegybíró csalárd módon állítsa ki a zárjegy előfeltételeként szolgáló származási bizonyítványt. Simon Zoltán sem véli hihetőnek, hogy a hegybírók ilyesfajta, súlyos szankciókkal járó okirat-hamisítást kövessenek el. Az eddigi jövedéki ellenőrzések során sem találtak ilyen jogsértésre utaló nyomokat.
A zárjegyügy a kereskedőket sem hagyta érintetlenül. Garamvári Vencel, a Vinárium Rt. vezérigazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy hiába szól úgy a rendelet: a zárjegy nélküli készletek ez év június 30-ig értékesíthetők, több vevőjük nem hajlandó az ilyen borokat átvenni. Mint mondta, az elmúlt héten több nagy hálózattól is érintetlenül érkeztek vissza borszállítmányaik. A szupermarketek ugyanis nem voltak hajlandók átvenni a szabad forgalom számára jövedéki raktárban tárolt, zárjegy nélküli palackokat. A borgazdaság szerint nem fogadható el a forgalmazók érve, miszerint januártól csak zárjegyes borokat lehet átvenniük, hiszen a jövedéki engedéllyel rendelkezők június végéig értékesíthetik a régebbi készleteket. Mint a vezérigazgató elmondta, épp a zavartalan ellátás érdekében halmoztak fel átmenő készletet; nem értik a mostani ellenállást. Az rt.-nek jelentős mennyiségű zárjegy nélküli palackozott bora van raktáron, ha ezt nem sikerül az első fél évben értékesíteniük, hosszas procedúra vár rájuk. Június 30-a után be kell vonniuk a megmaradt árumennyiséget, felbontani a kartonokat, és elhelyezni rajtuk a zárjegyet. Mindez rendkívül sok kézi munkával és felesleges milliók kiadásával járhat -- tette hozzá.

A borzárjegy kapcsán immáron több front is nyílt, az ügy szinte valamennyi szereplője támadó vagy védekező pozícióba kényszerült. A VPOP a borosgazdákra mutogat, mondván, késve rendelték a zárjegyeket; amazok pert fontolgatnak a hiány miatt. Bisztricsány Julianna-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.