Bár hivatalosan még senki nem ismerte el, de megváltozik a Gazdasági Minisztérium elképzelése a Magyar Turizmus Rt. (MT) külképviseleti hálózatának átszervezésével kapcsolatban. A múlt évben a tárca vezetője, Matolcsy György jelentette be, hogy a turisztikai külképviseletek többségét integrálják az ITDH külképviseleteibe. Ezzel egyrészt a turisztikai befektetéseket kívánják külföldön jobban eladni, másrészt -- a GM szerint -- ez mintegy 500 millió forint megtakarítással is járna. Az eredeti elgondolás szerint csak néhány turisztikai képviselet maradt volna önálló.
A bejentés nagy felhördülést váltott ki a turisztikai szakmában, hiszen ezt -- mind a szakmai szervezetek, mind a kis és nagy cégek vezetői -- szakmailag egyértelműen rossz döntésnek minősítették. Sokan bírálták ezért a GM, a turisztikai szakterület és az MT Rt. vezetését.
A GM mostani álláspontja, hogy nem kívánja korlátozni az MT Rt. és az ITDH január 1-től kinevezett új vezetőinek munkáját. Ezért az MT Rt. igazgatósága napokban megtartott ülésén felfüggesztette a korábban hozott döntések végrehajtását és az MT Rt. vezérigazgatójának, Árva Lászlónak március 31-ig adott időt, hogy saját elképzelését kidolgozza.
Árva László a Világgazdaságnak elmondta, szándékai szerint maradna a szoros együttműködés a két szervezet között, ám a jelenlegi információk, szakmai értékelések szerint nem megalapozott korábbi formájában az összevonási terv. Ezért az MT Rt. újra áttekinti és értékeli a külképviseletek munkáját, egy-egy ország jelentőségét a magyar beutazó turizmusban. Emellett mérlegre teszik a szakmai szervezetek véleményét is. Ezt követően alakul ki a végleges koncepció.
Botos Balázs nem zárta ki, hogy a tárca eláll korábbi tervétől, és a turisztikai képviseletek önállóak maradnak. Így természetesen elhalasztják a két szervezet között tervezett együttműködési megállapodás aláírását is.
Az igazgatóság áttekintette a Tourinform irodák működését, fejlesztési lehetőségét. A testület szükségesnek tartja, hogy a jövőben ezeknek az információs irodáknak a száma jelentősen emelkedjék -- mondta Botos Balázs.