A marhahúspiac stabilizálásának kívánatos módját illetően két tábor látszik elkülönülni a 15 tagországon belül. A Német-, Olaszország, Hollandia, Dánia és Finnország által alkotott csoport szerint nincs szükség további felvásárlásokra és ártámogató akciókra. A német mezőgazdasági miniszter abban határozta meg kormánya érdekeltségét, hogy sem további vágásokat, sem a tárolást nem kell finanszírozni. Ehelyett az egészséges húst egyszerűen hagyni kell a piacra vinni, ahol a látványos árcsökkenés elkerülhetetlenül kiváltja majd a kereslet élénkülését. Az ily módon megtakarítható támogatásokból utóbb közvetlenül lehetne részleges kártalanítást nyújtani a termelőknek.
A másik csoportba tartozó francia, belga, spanyol és ír kormány szerint viszont célszerű lenne a felesleges mennyiséget egyszerűen kivásárolni a piacról, és megsemmisíteni. Ez utóbbi államok szerint a vágás- és az ártalomtól igazolhatóan mentes hús mélyhűtött tárolása jelentős, későbbi piaci destabilizáló hatást fejtene ki az árakra.
Az általa előterjesztett hétpontos rendezési terv visszautalása után Franz Fischler agrárbiztos gyorsított eljárással szeretne érvényt szerezni a sürgős intézkedési kényszernek. Fischler kompromisszumos terve szerint folytatni kellene a támogatott felvásárlásokat, azt azonban a tagországokra kellene bízni, hogy a levágott állatokat megsemmisítik-e vagy beraktározzák.
A hét eleji agrárminiszteri tanácskozás után továbbra sem világos, hogy az egyes államok milyen mértékben nyújthatnak közvetlenül támogatást a saját termelőiknek. Fischler a tanácskozáson a maga részéről világosan értésre adta, hogy a módosított felvásárlási program csak átmenetileg tudja enyhíteni a piaci feszültségeket. Hosszabb távon -- mondta a politikus -- más megoldásokat kell keresni, mégpedig elsősorban az extenzív állattartásra és a biogazdálkodási formákra való áttérés ösztönzésével.