Az idén február 15. és 18. között rendezik meg Nürnbergben a Bio Fach nemzetközi szakkiállítást. Az előzetes jelentkezések azt mutatják, hogy a tavalyi 1457-tel szemben ez évben 1600 kiállító -- köztük huszonöt magyar cég -- mutatja be termékeit a több mint 18 ezer szakmai látogatónak.
Az elmúlt tíz évben a biotermékek aránya csak az európai piacon átlagosan 25 százalékos növekedést ért el. Az ágazat további erőteljes térnyerését alátámasztják a Bio Fach 2000 alatt végzett reprezentatív felmérés eredményei is. A szakmai látogatók több mint 95 és a kiállítók közel 90 százaléka kedvezően ítélte meg az ágazat további fejlődését.
Az idei vásár kínálatának súlypontját az élelmiszerek, a természetes kozmetikumok, valamint a kertépítés adják. A vásár első alkalommal mutatkozik be öt vásárcsarnokban, s a látogatóknak kedvező, hogy 286 kiállító úgy nyilatkozott, hogy standján újdonsággal jelentkezik. Kétszázharmincöten javítottak termékükön, ami az ágazat gyors fejlődésének egyértelmű bizonyítéka. A szakvásár alkalmával odaítélt "Bio Fach év terméke" cím fontos elismerést jelent, és az új termékek bevezetésekor szívesen használt marketingérv.
A Bio Fach Európa legnagyobb bioborvására, ahol átadják a Bio Fach Biobor Díjat. A zsűri az idén tavasszal 125 pályázó közül húsz nyertest választott ki. A legtöbb díjat Olaszország kapta, de Németország is három aranyérmet nyert. A harmadik csarnokban első alkalommal a világ legnagyobb olívaolajbárját is berendezik, mert a vásáron ennek a természetes finomságnak évek óta több mint negyven kiállítója van. A Convenience Centerben pedig vezető szakácsok adnak tanácsokat a biotermékek ízletes elkészítéséhez. A vásáron előadói és kongresszusi program is várja az érdeklődőket, több mint száz rendezvény tájékoztat a legújabb tanulmányokról és az európai piac számadatairól.
A magyar ökotermékek az FVM Agrármarketing Centrumának támogatásával mutatkozhatnak be. A 84 négyzetméteres közös standon huszonöt magyar cég állítja ki termékeit. A skála meglehetősen széles, a palettán többek között szárított zöldség, gyorsfagyasztott gyümölcs, baromfihús, vegetáriánus pecsenyezsír, biokenyér, pék- és cukrászsütemények, dzsem, lekvár, gyógynövényszárítmányok, olajos magvak is szerepelnek. A kiállítók között található a Biocentrum Hangya Szövetkezet is. A gödöllői cég igazgatóságának elnöke, Fekete Lajos elmondta, a jövőben elsősorban a minőségi hústermelésre kívánnak koncentrálni. Mivel egy biocsirke ára másfél-kétszerese a hagyományosénak, elsősorban a nyugat-európai -- főként az ausztriai -- piacra összpontosítják figyelmüket. A piacra jutást segítheti a nürnbergi részvétel is.
Az öko 10-es tönkölybúzából -- mely magyar szabadalom -- készített biotermékekkel jelentkezik a kiállításon az Öko 10 R Food Kft. Lehoczky Gábor ügyvezetőtől megtudtuk, az induló vállalkozás üzeme 6-7 ezer tonna hántolatlan búza feldolgozására alkalmas. A realitás egyelőre az, hogy a kalocsai cég termékeinek egyötödét tudja az országhatáron belül értékesíteni, ezért eltökélt céljuk, hogy megvessék lábukat az EU-államokban.