Törökországban tovább gyűrűzik az Ahmed Necdet Sezer köztársasági elnök és Bülent Ecevit kormányfő közötti nyilvános összetűzés által gerjesztett pénzügyi válság, s végképp megrendülni látszik az Ecevit-kormány gazdaságpolitikájába vetett bizalom. A súlyos korrupciós vádakkal szembenéző kisebbik koalíciós párt vezetője, Mesut Yilmaz kormányfőhelyettes nyilatkozatában tagadni kényszerült, hogy Törökországban politikai vákuum alakult volna ki, és kizárta a választások előre hozásának lehetőségét. "A kormány kitart eddigi politikája mellett, mintha mi sem történt volna" -- idézi Yilmazt a Reuters.
A politikai konfliktus hatására a pénzüket pánikszerűen menekítő befektetők elhúzódó, akut dollárhiányt okoztak a pénzpiacokon, melynek nyomán becslések szerint hétfőn 7,6 milliárd dollárral csökkentek a jegybanki devizatartalékok. A nagybankok egy része képtelen kötelezettségei teljesítésére, köztük számos állami kézben lévő pénzintézet. A jegybank kedden felfüggesztette dolláreladásait, s devizakészleteik értékesítésére szólította fel a bankokat, aminek következtében a kedd estig 2000 százalékra emelkedő kamatlábak szerdán meg sem álltak 5000 százalékig. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a jegybanki tőkeinjekció elmaradása összeomlást eredményezhet a tavaly novemberi események által amúgy is meggyengített török bankrendszerben.
Ankara mindeközben tagadja, hogy a közeljövőben sor kerülhetne a líra nagyobb mértékű egyszeri leértékelésére, független elemzők azonban 30 százalékra taksálják a lépés valószínűségét. A Reuters által idézett török bankárok hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a valutaalap képviselői vetették fel az instrukcióik nyomán bevezetett csúszó leértékelésen alapuló árfolyam-politika feladását, s a jelen helyzetben kívánatosnak tartanák a török nemzeti valuta nagyarányú leértékelését.
Az intézkedés végleg ellehetetlenítené a 11 milliárd dolláros kedvezményes IMF-hitelhez kötődő megállapodásban foglaltak teljesülését, porig rombolná a török gazdaságpolitka szavahihetőségét, s a büdzsé kiadási oldalát terhelő külföldi adósságszolgálat felértékelődésével nehéz helyzetbe hozná a költségvetést. A török banki szféra a reformprogram melletti határozott kiállást vár a törékeny politikai támogatottsággal bíró Ecevit-kormánytól, bár egyesek az IMF-program gyengeségének jeleként értékelik azt, hogy az elmúlt négy hónap során immár másodszor fordul válságosra az ország pénzügyi helyzete. A Moody''s hitelminősítő intézet egyelőre nem módosítja Törökország B1 besorolását, hasonló álláspontra helyezkedett a török országkockázatot B pluszra értékelő Standard and Poor''s, illetve a BB mínusz osztályzatot adó Fitch.