Bush -- fogalmazása szerint a "médiafilter" megkerülése végett -- kétnapos villámkörutat tett Montana, Kansas és Michigan államban. Ez utóbbi egyik egyetemén tegnap este, lapzártánkkor elmondott beszédében -- az előzetesen kiszivárogtatott részletek szerint -- elsődlegesen adócsökkentési programjával, emellett szabadkereskedelmi és energiapolitikai elképzeléseivel foglalkozott. A javaslatban előzetes értesülések szerint legalább 60 milliárd dolláros idei adó-visszatérítés szerepel, az év elejéig visszamenő hatállyal alkalmazva. A szenátusban néhány nappal ezelőtt hasonló hányadnak az idei évre való érvényesítését támogatták a 10 évre szólóan meghirdetett, összesen 1600 milliárd dolláros adócsökkentésből.
A republikánus terv egészen meglepő helyről kapott váratlan támogatást. Joseph Lieberman, a legutóbbi választások demokrata alelnökjelöltje, a republikánus törkvéseknek elébe menve, ugyancsak 60 milliárd dolláros idei adó-visszatérítést javasolt. A szenátor odáig ment, hogy nem szabad megvárni, amíg a megfelelő törvényjavaslat keresztülfut a törvényhozáson, ehelyett keresőnként azonnali 300 dolláros csekk kiutalását javasolta. A politikus szerint a lanyha kereslet élénkítése végett nem szabad tovább várni, emellett a közvetlen pénzjuttatás sokkal hatásosabb lehet, mint egy későbbre kilátásba helyezett jóváírás.
Az elnökkel és a törvényhozókkal szemben nem lát különösebb aggodalomra okot a pénzügyminiszter. Paul O''Neill szerint az amerikai gazdaság "egészséges, és képes arra, hogy a globális növekedés motorja maradjon". A mostani lassulás inkább csak amolyan szélcsendnek tekintendő -- mondta a miniszter, aki a növekedés újraindulásához mindenekelőtt a marginális (azaz a legnagyobb) adókulcsok fokozott csökkentését tartja szükségesnek.