A négy évvel ezelőtti szenzáció óta -- amikor is skóciai tudósok sikeresen klónozták az azóta Dolly néven világhírűvé lett bárányt -- egyre több beszámoló szerint a kezdetben sikeres beavatkozások után számos fejlődési rendellenesség áll be.
Az idézett példák szerint a klónozott egerek egészen az embereknél 30 évnek megfelelő életkorukig normálisan fejlődnek, ám azután feltűnően elhíznak. Az egerek másolásával 1998-ban elsőként foglalkozó hawaii tudóscsoport szerint az elváltozásnak egyértelműen genetikai okai vannak. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy a klónozott egerek annak ellenére válnak túlsúlyossá, hogy a többi fajtársukéval azonos mennyiségű és minőségű ételt kapnak. A tudósok ráadásul arra is felhívták a figyelmet, hogy a kísérleti egerek jelentős része genetikai problémák miatt még a születés előtt elpusztul.
Az eddig klónozott állatoknál a fejlődésben való visszamaradottság, szívbetegségek és az immunrendszer nem megfelelő működése a leggyakrabban tapasztalt rendellenesség. Ezen genetikai hibák pedig az élet bármely szakaszában, minden előzmény nélkül, teljes véletlenszerűséggel bukkanhatanak fel.
Az emlősök közül eddig bárányt, egeret, tehenet és sertést klónoztak. Egy római és egy amerikai, Kentucky állambeli professzor azonban már az emberi klónozást is el akarja kezdeni. (Sőt egyre több helyről érkezik hasonló hír.) Szakértők szerint ez a vállalkozás erköcsileg is megkérdőjelezhető, ugyanis az állatokkal végzett klónozásos kísérleteknek alig három százaléka mondható jelenleg csak sikeresnek. Súlyos meggondolatlanság és felelőtlenség lenne tehát félveséjű vagy nem megfelelő immunrendszerű embereket létrehozni, akik attól tarthatnának, hogy bármikor megjelenhetnek rajtuk újabb rejtélyes betegségek. Az ő megszületésük csupán a tudomány újabb diadalát jelentené.