Ma kezdi az Országgyűlés az idei címzett támogatásokról szóló törvényjavaslat általános vitáját. A kormány előterjesztése szerint ebben az évben 30 önkormányzat kaphat 1,97 milliárd forintot új beruházásokra. A 2001-es állami költségvetésben egyébként összesen 67,3 milliárd forint van a folyamatban lévő, illetve az új címzett és céltámogatással megvalósuló önkormányzati fejlesztésekre.
Az idén kilenc egészségügyi, négy szociális ellátást biztosító, tíz oktatási, nyolc kulturális és kilenc vízgazdálkodási beruházást indíthatnak az érintett helyhatóságok, ha az Országgyűlés jóváhagyja a javaslatot. Így három év alatt 23,2 milliárd forint összköltségű fejlesztést valósíthatnának meg, ebből 20,8 milliárdot adna az állami költségvetés, 2,4 milliárdot pedig az önkormányzatok.
A tíz elutasított önkormányzat között van a főváros, amely valószínűleg harmadszor is hiába kér állami segítséget a Bajcsy-Zsilinszky Kórház diagnosztikai és műtéti tömbjének építéséhez, de a kormány javaslata szerint nem kapna címzett támogatást az állatkert rekonstrukciójához sem.
A címzett támogatásokról szóló döntés már két évvel ezelőtt is nagy vihart kavart. Az 1998-as parlamenti választások után az Orbán-kormány ugyanis megváltoztatta azt az előzetes támogatási listát, amelyet még a Horn-kormány idején állítottak össze. Így az elutasítottak közé került több szocialista és szabad demokrata vezetésű önkormányzat, s a helyükre az új kormánykoalíció pártjai által vezetett települések kerültek. Tavaly a 36 támogatott helyhatóság között nem volt egyetlen ellenzéki vezetésű sem. A kormányzat szerint a döntések nem politikai, hanem szakmai alapon születtek, s elsősorban az elmaradott térségek felzárkóztatását tartották szem előtt.
Az idei 30 kiválasztott önkormányzat között a kormánypárti vezetésűek mellett két szocialista irányítású és kilenc független van. A tavaly őszi kormánydöntés után Borókai Gábor kormányszóvivő kijelentette: a korábbi támadások miatt számvetést készítettek. Eszerint a folyamatban lévő fejlesztésekre összesen 17,2 milliárd forintot kapnak a jelenlegi ellenzék vezetése alatt álló önkormányzatok, míg a kormánypárti irányításúak 6,5 milliárdot.