A több szinten folyó előkészületek egyik bázisa az amerikai hadügyminisztérium, amelnyek új vezetője maga is elszántan sürgeti a legkorszerűbb védelmi és harcvezetési formák bevezetését. A politikus a legfontosabb feladatok közé sorolta a műholdas felderítő- és hadviselési rendszerek, illetve a földi információs hálózatok fokozottabb védelmét. Az új hadműveleti parancsnokságot Colorado Springsben rendezik be, ahol kipróbálják az új arzenált, és alkalmazási taktikát fejlesztenek ki. A Pentagon utóbb bevallotta, hogy a koszovói háború idején máris alkalmaztak egy kezdetleges kibertámadási módszert.
A legkényesebb feladatokat a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) irányítja. A hadügyminisztérium épületében székelő intézményt még 1952-ben hívták életre, törvényhozási aktus helyett elnöki rendelettel, ami -- a Handelsblatt szerint -- máig jelentős védettséget biztosít a kongresszusi vizsgálatokkal szemben. A végrehajtott feladatokat és azok költségeit az ügynökség vezetője a kibertérben terjedő terrorizmus különféle formáival indokolta, amelyek ellenében csak a korszerű eszközöket gyártó magánvállalatokkal szorosan együttműködve lehet eredményesen fellépni.
A kibernetikai hadviselés védelmi stratégiáját egy CIAO (Critical Infrastructure Assurance Office) nevű intézmény dolgozza ki, az amerikai nemzetbiztonsági tanácsnak alárendelve. A hivatal még 1998-ban tette központi feladattá az ország kritikus infrastrukturális rendszereinek átfogó védelmét, amelynek -- az akkori elnök, Bill Clinton utasítása szerint -- 2003-ra kell elfogadható biztonságot nyújtania. A rendszerterv első variánsa előirányozta egy -- kiemelt felügyeleti funkciók ellátását végző -- központi számítógép telepítését, amelynek valós idejű, lényegében azonnali reakció keretében kellene riasztást adnia bármely gyanús beavatkozás vagy fejlemény esetén.
A terv szerint szakértői csoportoknak kellene rendelkezésre állniuk bármely támadás elhárítására és a kritikus hálózati elemek megóvására. A rendszerterv kibővített, második számú variánsát a CIAO most nyáron terjeszti az új elnök elé. A nukleáris elrettentéshez hasonlóan a rendszert a megtorlás lehetőségére is fel kívánják készíteni, amikor válaszcsapásként megbénítják az ellenfél adatrendszereit, áramszolgáltatását, bankrendszerét.
Az amerikai virtuális védőernyő -- a jelenlegi elképzelések szerint -- Európának nem nyújtana oltalmat. Az Óvilág jelenleg még a NATO keretében szeretne bizonyos információs védelmi megoldásokat kidolgozni. Németországban a Bundeswehr egyik részlege és egy országos információbiztonsági hivatal foglalkozik az üggyel.