A magyar--lengyel vámvita rendezése nyomán az idén tovább bővülhet a kétoldalú kereskedelem -- véli Németh György, az ITDH kereskedelmi szolgálat varsói irodájának vezetője. A közelmúltban Budapesten aláírt megállapodás néhány tíz millió dollárnyi többletexportot eredményezhet Magyarország számára -- fejtette ki a Világgazdaságnak. Fontosnak tartja azt is, hogy a vámvita rendezésének kilátása pozitív jelzést küld a két ország azon -- főként kisebb -- cégei számára is, amelyek az elmúlt időszakban a feszültségek miatt elbizonytalanodtak.
A forgalom, s elsősorban a magyar export idei évre remélt 10-15 százalékos növeléséhez azonban igen komoly erőfeszítésekre lesz szükség -- hívta fel a figyelmet az irodavezető. Ezt egyebek között azzal indokolta, hogy az utóbbi időben Lengyelországban is az export vált a fejlődés egyik motorjává, így a lengyel cégek is rákényszerülnek az egyre versenyképesebb termékek előállítására.
A lengyel GDP növekedése az idén az előrejelzések szerint mérsékelt lesz. Ezzel együtt jár a beruházási aktivitás és a fogyasztás lanyhább bővülése. Ez pedig igencsak megnehezíti a gyógyszereket, fogyasztási cikkeket, lakásfelszereléseket szállító magyar cégek helyzetét, véli Németh. Ez párosul az importdinamika fékezésének lengyel törekvésével, aminek érdekében Varsó több eszközt is bevet.
A piacszerzés, -bővítés céljából is kívánatos lenne, ha minél több magyar cég telepedne meg Lengyelországban, véli Németh. Ezt akár működőtőke-befektetéssel, akár részvényvásárlással érhetik el, kihasználva a még folyó privatizáció adta lehetőségeket.
Tavaly a kétoldalú forgalom -- magyar adatok szerint -- 1,26 milliárd dollárt tett ki; ezen belül a magyar export 605 millió dollárnyit. A lengyel statisztikusok 1,42 milliárd dolláros forgalmat regisztráltak, ezen belül 769 millió dolláros magyar kivitelt. Akárhogyan is, annyi bizonyos, hogy a tavalyi forgalom négyszerese volt az 1993. évinek. Miként az is tény, hogy Lengyelország ma már Magyarország legjelentősebb kelet-közép-európai piaca.