A hét elején Nagy-Britanniában több mint 200 ezer leölt juh elföldelését kezdte meg a katonaság egy északnyugat-angliai, használaton kívüli katonai repülőtéren. Már a hét végén több ezer tonna földet emeltek ki hatalmas munkagépekkel, hogy eltüntessék a különösen fertőzöttnek talált környék tömegesen vágott állatait. A katonák hermetikusan lezárt teherautók tucatjain szállítják az állattetemeket a térség gazdaságaiból. Nagy-Britanniában hétfő délig 613 telepen találták meg a száj- és körömfájás-fertőzés nyomait, ahol összesen több mint 610 ezer állatot ítéltek kényszervágásra.
Egy állat-egészségügyi rendelkezés szerint a fertőzöttnek talált állatokat mielőbb el kell pusztítani, ennek eddig 388 ezer egyed esett áldozatul. Ebből 291 ezret égettek vagy földeltek el. Eközben Londonban Tony Blair kormányfőt a gazdák problémái iránti érzéketlenséggel vádolják, és sürgetik, hogy halassza el a május 3-ára tervezett helyhatósági és törvényhozási választásokat. A miniszterelnöknek legkésőbb egy héten belül kell döntenie a kérdésről.
Franciaországban eközben vizsgálatot indítottak, hogy miként juthatott ki a fertőzés egy 10 nappal korábban lezárt térségből. A második helyen való felbukkanást Jean Glavany mezőgazdasági miniszter egy olyan szállításra vezette vissza, amelyet egy állatkereskedő "elfelejtett" jelenteni. Hollandiában a keleti határvidék körzetében foganatosítottak drasztikus intézkedéseket az ott felbukkant ötödik fertőzési góc elszigetelésére. Írországban több ezer állat kényszervágását rendelték el a behurcolt fertőzés terjedésének megállítására.
Németországban nagy ütemben hajtanák végre 400 ezer szarvasmarhának a levágását a szivacsos agysorvadás (BSE) elleni fellépés keretében. Az eljárást azonban hátráltatják azok a félelmek, hogy az állatok szállítása elősegítheti a száj- és körömfájásjárvány terjedését. Németországban jelenleg 49 BSE-esetet tartanak számon.