A piacokat meglepte, hogy a varsói monetáris tanács a várakozásoknak megfelelő április eleji időpont helyett már szerdán újabb egy százalékponttal csökkentette az irányadó kamatlábakat. A legutóbbi, február 28-i kamatcsökkentés szintén 100 bázisponttal szállította le a 28 napos repo-, a lombard- és a rediszkontkamatokat. Akár további csökkentésre is sor kerülhet még az év első felében, a túlságosan magas -- jelenleg két számjegyű -- lengyel reálkamatok mérséklése nélkül ugyanis nem várható a gazdasági növekedés komolyabb lendületvétele -- állítják a Reuters által idézett elemzők.
Az sem lenne meglepetés, ha a közeljövőben gyors lépésekben összesen 4-500 bázisponttal mérséklődnének a lengyel kamatok, sőt a kormányzat által működtetett gazdasági tanulmányok központja egyenesen 6 százalékpontos csökkenést javasol. A kamatzuhanás trendjének csak az időarányos terveket jelentősen túlszárnyaló költségvetési hiány (VG, 2001. március 26.) finanszírozása szabhat gátat. A hír hatására a zloty ha kismértékben is, de tovább erősödött a dollárral szemben a lengyel pénzpiacokon, míg a varsói tőzsdeindex nem reagált a fejleményekre.
A monetáris tanács mostani lépése mindenesetre egybecseng az inflációs mutatók kedvező alakulásával: a 6,6 százalékos februári egy esztendőre vetített árdrágulás másfél éve a legalacsonyabb havi érték, az idén januárban még 7,4, míg tavaly júliusban 11,6 százalékos inflációt regisztráltak Lengyelországban. Szintén a kamatcsökkentés melletti érvként szolgál az, hogy a tavalyi első negyedév 6,6-éről az utolsó három hónapra 2,4 százalékra mérséklődött a gazdasági növekedés üteme. Eközben komoly szociális feszültségek forrása a 15,8 százalékos munkanélküliségi ráta, márpedig a jövő év októberében parlamenti választások lesznek Lengyelországban.