Mint arról a Világgazdaság már hírt adott, Keszthely levédette a Magyar Szabadalmi Hivatalnál a Balaton fővárosa elnevezést, amely tavaly decemberben védjegyoltalom alá is került. A város polgármestere, Szabó Imre lapunk kérdésére elmondta: elsősorban az idegenforgalmi marketing céljából volt szükségük a szabadalmi védettség megszerzésére, de a várost 750 éves történelmi múltja okán is megilleti a cím. A város vezetője kifejtette: az idegenforgalmi kiadványok, a helységismertetők s általában a városról megjelenő propagandaanyagok ma már elengedhetetlen jelmondataként kívánják használni az elnevezést.
Balázs Árpád, Siófok polgármestere kritikusan fogadta a keszthelyiek lépését. Nagy István sajtóreferens lapunknak elmondta: Siófok nem kíván a titulusokban rivalizálni. Számukra elsősorban a felmutatható gazdasági eredmények, a nemzetközi megmérettetés és a település nyújtotta szolgáltatások a mérvadóak. Budapest után Siófok az ország második leglátogatottabb városa.
Balatonfüred polgármestere, Pálfi Sándor sem tartja szerencsésnek a keszthelyi önkormányzat lépését. Mint mondta, rossz érzést kelt a többi balatoni település lakóiban a védjegyoltalom megszerzése és hirdetése. Balatonfürednek is megvan a maga történelmi múltja. A várost egyébként nem foglalkoztatja különösebben a keszthelyi bejelentés. Mindhárom balatoni település köré kistérségek szerveződtek, s a balatonfürediek álláspontja szerint nem csak a saját, de az egész térség imázsának növeléséért kell együtt dolgozni.