A Staphylococcus aureus két változatának arzenáljában számos olyan trükkös -- s a korábban gondoltnál jóval veszélyesebb -- fegyver van, amellyel gyakran halálos fertőzéseket okozva szaporodhatnak. A baktérium az antibiotikumokra fittyet hányva mugukban a kórházakban képes járványokat indítani. Míg a legtöbb baktériumnak évek kellenek ahhoz, hogy mondjuk a methicillinnel szemben védett mutánst fejlesszen ki, az S. aureusnak erre egy év elég -- jelentette ki a tokiói Juntendo egyetem professzora, Keiicsi Hiramacu, aki feltérképezte a kórokozót. Igaz, beazonosította a baktérium 70 olyan génjét is, amely annak életképességéért felelős, s ez segíthet az ellene kifejlesztendő gyógyszer előállításában.
A csoport az S. aureus két génláncváltozatán dolgozott, az egyik az említett methicillinnek áll ellen, a másik a vancomycinnek. Utóbbit gyakran utolsó lehetőségként vetik be.
Kiderült, hogy a baktériumváltozatok bármely más élőlényből könnyűszerrel magukba építenek géneket -- akár baktériumból, akár emberből --, s éppen ezen tulajdonságuk révén képesek a gyors fertőzésre. Lehet, hogy az S. aureus éppen egy másik baktériumtól kölcsönvett génnel vált antibiotikum-ellenállóvá, a vancomycinrezisztencia viszont mutáció eredményének tűnik.
Az is kiderült, hogy ezek a "szuperantigének" -- azaz a mérgek, amelyek kikerülik az emberi immunrendszert -- bármely DNS-hez kapcsolódva képesek termelődni, ezért sokkal veszélyesebbek, mint korábban gondolták. Vélhetőleg ezek okozzák a Kavaszaki-betegségként ismert, a legtöbb esetben halálos gyulladásos kórt.