Az alkotmány módosítását, azaz kétharmados támogatást igényelne, hogy az új jegybanktörvényben megszüntessék az alelnöki posztokat és bevezessék az elnökhelyettesi tisztet. Ám eddig nem történt érdemi egyeztetés a kormány és az ellenzéki pártok között a kérdésről.
Az alkotmányban ugyanis az szerepel, hogy a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel a Magyar Nemzeti Bank elnökét, alelnökeit. Ha pedig a jegybanktörvény nyomán megszűnne az alelnöki pozíció, csorbulna a köztársasági elnök jogköre. Ez pedig megkövetelné az alkotmány módosítását, amihez kellene az ellenzéki MSZP támogatása.
A legnagyobb ellenzéki párt költségvetési munkacsoportja nem javasolja a frakciónak az alkotmánymódosítás megszavazását -- mondta lapunknak Szekeres Imre, a munkacsoport vezetője. A benyújtott törvénytervezet ugyanis lényegi pontokon tér el a szocialisták által elképzeltektől.
Az MNB működésében nem okoz nehézséget, ha megmaradnak az alelnöki tisztségek -- tudtuk meg a banknál. Misura Gábor sajtószóvivő szerint számítottak erre az eshetőségre. Auth Henrik ebben a felállásban is az elnök helyettese lesz, általános alelnöki pozícióban -- mondta.
Az általunk megkérdezett szakértők az elnökhelyettesi pozíció kapcsán a koalíciós szerződésre emlékeztetnek. E szerint a kisgazdapárt jogosult a jegybanki vezetésbe egy alelnököt javasolni. Úgy tűnik -- fogalmazott egyik, neve elhallgatását kérő szakértőnk --, mára már drágább lenne rávenni az ellenzéket az alkotmánymódosítás megszavazására, mint felvállalni a kisgazdák által javasolt jegybanki elnökhelyettest.