A jegybank függetlensége mentén bontakozott ki a legnagyobb vita tegnap a parlamentben a kormány által beterjesztett MNB-s törvényjavaslat bizottsági tárgyalásán. Ellenzéki képviselők sérelmezték, hogy a jegybanktörvényi javaslat megszünteti a felügyelőbizottságot, ugyanakkor az Állami Számvevőszék ellenőrzési jogosítványait is korlátozza. A számvevőszékről szóló (kétharmados) jogszabály szerint az ÁSZ célszerűségi, eredményességi és törvényességi szempontokból végzi vizsgálatait. A jegybanktörvény pedig csak a jogszabályi ellenőrzést engedné meg.
Az ÁSZ alelnöke, Nyikos László szerint definiálni kellene a jegybank számvevőszéki ellenőrzésével kapcsolatban, hogy mit ért a törvényjavaslat a működés kontrollján, hiszen azt az ÁSZ a belső gazdálkodás ellenőrzésénél tágabban értelmezi. Emellett az sem tisztázott, hogy milyen gyakorisággal ellenőrizhetnék a Nemzeti Bankot -- mindezt a számvevőszéki bizottságban mondta.
Szekeres Imre, a költségvetési bizottság elnöke szerint sérti a függetlenséget, hogy túl sok jogosítvány marad a közgyűlésnél, így a pénzügyminiszter rendelkezési körében. Csúcs László független képviselő kifogásolta a törvényjavaslat zárórendelkezését, amely kiköti: lehetőség van arra, hogy a kormány feladatokat állapítson meg a jegybanknak, amennyiben azzal az MNB is egyetért. Ha a Nemzeti Bank vezetése nem független a kormánytól, akkor ezzel a kitétellel alapjaiban kérdőjeleződik meg a jegybanki függetlenség -- fejtette ki.
A Fidesz-frakció elnöksége és az MNB elnöke ugyanakkor egyetértenek az új jegybanktörvény javaslatának részleteiben -- derült ki szintén tegnap Járai Zsigmond és a Fidesz parlamenti frakcióelnökségének találkozóján.
Szájer József frakcióvezető szerint a felügyelőbizottsági ellenőrzés nem biztosítja a jegybanki tevékenység átláthatóságát. Az ÁSZ révén a felügyelet pártatlanabbá válik, hiszen a felügyelőbizottságba jelenleg a pártok delegálnak képviselőket. A pártok jelenléte pedig politikai függést jelent -- mondta Szájer József.
A költségvetési bizottságban Bauer Tamás (SZDSZ) ugyanakkor élesen bírált: az egész szabályozás arról szól, hogy a jegybank független legyen mindenkitől, aki nem kormány -- mondta. Élesebben is fogalmazott: a törvényjavaslat lényege, hogyan kell az MNB-t beépíteni a Fidesz hatalmi rendszerébe. Mindezt az európai uniós jogharmonizáció címszava alatt valósítaná meg a kormány -- mondta az ellenzéki képviselő.
Az Országgyűlés költségvetési bizottsága 15 igen szavazattal 12 nem ellenében és Csúcs László tartózkodása mellett általános vitára alkalmasnak ítélte a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot. A számvevőszéki bizottság viszont nem támogatta azt.