Pedro Solbes pénzügyi biztos erről szóló előterjesztése lapunk értesülése szerint átfogóan, nem pedig országspecifikusan veti fel ennek problémáját. Az Európai Bizottság vitaindítója azt fejtegeti, hogy a pénzügyi szektor esetleges gyengesége makroökonómiai problémák esetén növelheti a pénzügyi válságok, azon belül is a valutaválság kitörésének lehetőségét.
A Handelsblatt szerint az ülésre készített vitaindító úgy fogalmaz, hogy "számos tényező" -- többek közt gazdaságpolitikai hibák vagy külső sokkok -- hirtelen tőkemenekülést válthat ki a tagjelölt országokból. Mivel ezzel párhuzamosan a fejlettségbeli felzárkózás idején természetesnek tekinthető hiány tapasztalható a fizetési mérlegben, ez a kiáramlás valutaválságot generálhat -- figyelmeztet a malmői ülés egyik vitaindítójának szánt előterjesztés.
A hivatalos magyar értékelés szerint a honi gazdaságra évek óta a stabilitás jellemző, semmiféle jele sincsen bármiféle pénzügyi válság veszélyének. Ezzel általában a független elemzők is egyetértenek, hozzátéve azonban, hogy középtávon egyáltalán nem lehet kizárni kedvezőtlen forgatókönyvek megvalósulását sem.
Az MTI által idézett brüsszeli diplomáciai források szerint a malmői találkozó jelentősége a tagjelöltek számára inkább politikai, mintsem szakmai. A csatlakozásra váró országok meghívása a svéd elnökség kezdeményezése volt, s azt hivatott demonstrálni, hogy Stockholm mennyire elkötelezett a bővítés iránt. A Reuters szerint azonban a találkozót beárnyékolhatja a törökországi válság. Kemal Dervis gazdasági csúcsminiszter helyett egyébként Ankarát "csak" pénzügyminisztere, Sumer Oral képviseli a brit hírügynökség szerint Malmőben.