Az országosan összesített adatok szerint a törvény életbelépése óta csupán 66 ezer hektár cserélt gazdát, és a hektáronkénti ár körülbelül 6,89 millió lej, azaz mintegy 230 dollár. A településeken kívüli, megművelhető területek esetében egy-egy vásárló átlagosan 1,28 hektár területet vásárolt, ami azt jelenti, hogy szó sincs a földek koncentrációjáról, jelentősebb farmok kialakulásáról, inkább tovább folytatódik a földtörvény következtében elkezdődött felaprózódás. Az országban jelenleg mintegy négymillió olyan kis magángazdaság létezik, mely legfeljebb 2,3 hektár területtel bír, és az is kis parcellákra van felosztva.
A román agrártudományi intézet szakértői szerint a csaknem hétmillió lejes ár rendkívül alacsony. Sokkal kevesebb, mint amennyit a tulajdonosnak kamatos hitelből rá kellene fordítania ahhoz, hogy profitot termeljen. Az ország különböző zónáiban eltérőek az árak. Például a nagy román síkságon, a Bukarest környéki Ilfov megyében a legmagasabb az ár, ott 29 millió lejért cserél általában gazdát egyhektárnyi termőföld. Ugyancsak magasak az árak a kőolajlelőhelyeiről is ismert Prahova völgyében és Brassó környékén. A legalacsonyabbak a Duna mentén (2,16--2,47 millió lej) és Arad megyében, az utóbbiban 3,33 millió lej az átlagár. A mezőgazdasági kutatásokat végző romániai intézet szakemberei igen furcsállják azt, hogy a Duna mentén levő, legtermékenyebb területek a legolcsóbbak, és úgy vélik, hogy egy kiegyensúlyozott, normális piac esetén körülbelül 10 milliós lenne a hektáronkénti ár, s az áringadozásoknak nem kellene meghaladniuk a néhány millió lejt.
Szerintük a földek alulértékeltségéből adódó veszteségek két év alatt meghaladták a 100 milliárd lejt az országban. Az intézet vezetősége szerint feltétlenül szükség lenne a román földpiac felügyeletére, és valamilyen állami beavatkozást sürgetnek, hogy normalizálódjon ez a kereskedelem. Összehasonlításképpen Ausztriában egyhektárnyi terület ellenértéke 5400 és 27 ezer dollár között mozog; Hollandiában az átlagár 10 ezer dollár, Franciaországban 8100, Angliában 4500--6000, az Egyesült Államokban pedig 3-5 ezer dollár. Ezekhez az árakhoz képest Romániában majdnem ingyen szerezhető be a földterület, viszont külföldi állampolgár nem vásárolhat földet.