A részvétel a választáson 66,7 százalékos volt, az 1996 óta kormányzó Demokratikus Erők Szövetsége 51, az ellenzéki szocialista párt 48, a török kisebbség pártja 21 mandátumot szerzett. Szófiai elemzők szerint a munkanélküliek és a kényszergazdálkodó parasztok tiltakozó szavazatai segítették a győzelemhez II. Erzsébet brit uralkodó másod-unokatestvérének pártját, amely mindössze márciusban alakult meg.
Ivan Kosztov jobbközép kormánya 1996-ban háromjegyű inflációval vette át az ország irányítását. A Nemzetközi Valutaalap tanácsait követve bevezette a valutatanács intézményét, a levát hozzákötötte az ECU-höz, illetve az euróhoz, csökkentette az állami költekezést, sikerült 1999-re 6,2 százalékosig leszorítania az inflációt -- igaz, a mutató tavaly ismét 11,4 százalék volt. A pénzügyi szigort népszerűtlen megszorító intézkedések kísérték. A csaknem nyolcmilliós lakosságból keveseknek adatott meg, hogy érzékeljék a tavaly 5,8 százalékos hazai össztermék-növekedést; a GDP idei bővülési előirányzata valamelyest szerényebb: 5 százalék. A GDP-arányos államadósságot sikerült 100-ról 80 százalékra mérsékelni (jelenleg 10,1 milliárd dollár). Az ország tavaly második körösként megkezdhette a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, felvételét 2007-re reméli. A munkanélküliség viszont hivatalosan is 18 százalékos, egyes régiókban eléri a 60 százalékot is -- írja a The Independent.
Simeon választási programjában a NATO- és az EU-csatlakozás felgyorsítását, 800 napon belül prosperitást, a GDP és az életszínvonal növelését, 0 százalékos vállalati és csökkentett személyi jövedelemadót, egyensúlyban tartott büdzsét, a bűnözés és a korrupció elleni harc fokozását ígérte. A választás éjszakáján kormányszövetséget ajánlott azoknak a pártoknak, amelyek egyetértenek céljaival. Pártja "törzskarát" korábbi emigránsok frissen visszatelepedett, jól képzett közgazdász-jogász leszármazottai alkotják, akiknek a többsége eddig a londoni Cityben dolgozott.