A vártnál többen jelentkeztek eddig az OTP lakáshitel-tartozások rendezésére meghirdetett programra -- tájékoztatta Harrach Péter szociális és családügyi miniszter csütörtökön az MTI-t. A pénzintézet adatai alapján az 1989 és 1993 közötti hitelek esetében mintegy 4 ezer jelentkezőre, az érintettek 40-45 százalékára számítottak. Ezzel szemben a pénzintézet ebben a kategóriában több mint 22 ezer adóst értesített, akiknek az előzetes adatok szerint csaknem a fele jelezte: részt venne az adósságrendezési programban.
Az 1989 előtti hiteleknél is 50 százalék körüli részvételi aránnyal, körülbelül 10 ezer jelentkezővel számolt a szociális tárca. Adataik szerint viszont a bank 20 ezer adós helyett 33 ezret értesített a lehetőségről, így itt is a tervezettnél magasabb lehet a részvételi szándék.
Az 1989 és 1993 közötti hitelek esetében május végéig, a korábbiaknál pedig július 15-ig jelentkezhettek a kiértesített adósok a települési önkormányzatoknál. A jegyzőknek mindkét kategóriában 30 nap áll rendelkezésükre, hogy az igényeket a pénzintézet kirendeltségéhez továbbítsák. A kérelmekről a végső döntést a szociális tárcánál hozzák meg az ősz folyamán.
Harrach Péter jelezte: időközben az is kiderült, hogy az átlagos tartozás összege nem félmillió, hanem 800 ezer forint körüli összegre tehető.
A Szociális és Családügyi Minisztérium a pénzügyi tárcához fordult, hogy 3 milliárd forinttal megemelhessék az 1989 és 1993 közötti hitelek rendezésére fordítható keretet. Döntés ez ügyben augusztus végére várható. Az OTP és a szociális tárca az év elején összesen 1,4 milliárd forintos alapot hozott létre, amelyből az 1989 előtt és után felvett hiteleikkel tartozókat egyaránt támogatni kívánják. Harrach Péter tudatta: amennyiben nem sikerül pluszforrást szerezniük, akkor a tárca szándékainál szűkebb kör kaphat állami segítséget lakáshitel-tartozásának rendezésére.
Az adósságot egyetlen esetben sem engedik el. A kamatokat, indokolt esetben pedig akár a tőke egy részét is átvállalhatja az állam, a fennmaradó részt pedig több módon fizethetik vissza az érintettek.