A mikrovállalkozásnak minősülő cégeknek szeptember 1-jétől csupán 1,5 százalékos adót kell fizetniük negyedéves bevételeik után -- áll egy új román kormányrendeletben. Mikrovállalkozásnak azok a társaságok minősülnek, melyek 2000. december 31-ig gazdasági tevékenységük során legfeljebb kilenc fő foglalkoztatásával maximum évi százezer eurós forgalmat értek el, és száz százalékig magántulajdonban vannak. A rendelet kizárja viszont a kedvezményezettek köréből a pénzügyi szolgáltatókat, illetve a külkereskedelemmel foglalkozó vállalatokat. A mikrovállalkozásokat kötelezik a nem számlázott szolgáltatásokért kapott bevételek rögzítésére alkalmas készülék beszerzésére, melynek ára az adóból levonható. A foglalkoztatást legalább 10 százalékkal növelő cégek is 20 százalékos adókedvezményre számíthatnak.
Az új számviteli törvény rendelkezései szerint a társaságok -- méretüktől függően -- 60--120 napos gazdálkodási periódusokat követően lesznek kötelesek tájékoztatást adni üzletmenetükről, míg a vállalatcsoportok évente készítenek majd konszolidált beszámolót. A kis- és középvállalkozások, valamint az egyszerűsített könyvvitelt alkalmazó állami vállalatok esetében is kötelezővé válik az éves beszámolóban a mérleg, az eredménykimutatás, a számviteli politika és a kiegészítő mellékletek szerepeltetése.
A napokban Romániában tárgyal az IMF küldöttsége, mely a 2001--2002-es költségvetést veszi górcső alá. Neven Mates romániai főtárgyalóval akár szándéknyilatkozat aláírása sem kizárt egy újabb készenléti hitelkeretről.