Az exportőröket segítő lehetőségek vizsgálata -- mint arról lapunk hírt adott -- az árfolyamsáv szélesítése nyomán végbement forinterősödési folyamat első jelei után megkezdődtek. A munkálatokban a Gazdasági Minisztérium, továbbá a pénzügyi, a külügyi és az agrártárca, valamint több állami tulajdonú intézmény, úgy az Eximbank és a Mehib is részt vett.
A kormány keze meg van kötve, hiszen a kétéves költségvetés nem tartalmaz olyan előirányzatot, amely a magyar export ösztönzését egyes gazdasági szereplők árfolyamveszteségének költségvetés általi átvállalásával oldaná meg. Nincs lehetőség továbbá a törvénytől eltérő módon adó- és térségfejlesztési kedvezményekkel sem ösztönözni az exportot, miként arra sem nyílik mód, hogy az adózásban a szerint tegyenek megkülönböztetést, hogy valamelyik vállalkozás belföldi felhasználásra, illetve exportra termel. Az EU közösségi jogszabályai sem adnak lehetőséget az exporttevékenység állami forrásból történő támogatására.
Egy korábbi tájékoztatás szerint az exportőr cégek 10-15 százalékát, 3-4 milliárd dollárnyi kivitelt érint rendkívül hátrányosan a forint erősödése. A GM felkérésére készült több felmérés is egyértelművé tette, az exportáló és az idegenforgalmi cégek szenvedik meg a leginkább a lépést. Bármilyen segítséget dolgoznak is ki, annak meg kell felelnie nemzetközi kötelezettségvállalásainknak.
Lapunk információi szerint a már korábban szóba jött elképzelések -- a Mehib és az Eximbank speciális kockázati biztosítása, kedvezményes hitele -- mellett újabbak is szóba jöttek. Értesüléseink szerint az összes export mintegy 20 százalékát adó hazai kis- és középvállalatok (kkv-k) gyors segítésére merült fel a mikrohitel plafonjának hárommillió forintról hatmillióra emelése. Ezt -- a meglévő konstrukcó változatlanul hagyásával -- fele-fele arányban lehetne beruházásra, illetve forgóalap-bővítésre használni. Értesüléseink szerint az elképzelések között szerepel munkahelymegtartó lépés is, azaz a munkaerő-piaci alapból való támogatás is. A lehetőségekről -- információink szerint -- várhatóan ma tárgyal a kormány.