A kormány jövő heti ülésére a Pénzügyminisztérium (PM) újabb pénzügyi törvénycsomaggal készül -- tájékoztatott Varga Mihály. Ebben a devizaliberalizációval és a vámjogi változásokkal kapcsolatos jogszabály-átvezetések mellett számos, az adórendszert érintő változtatás is szerepel. A pénzügyminiszter szerint a törvényt a háromhetenkénti parlamenti ülésezés ellenére is elfogadhatják az adójogszabályok kihirdetésének november 15. határideje előtt.
A javaslatban megfogalmazott változtatások a tárca számításai szerint összességében 19,6 milliárd forinttal hagynak több jövedelmet 2002-ben a kedvezményezetteknél. A legjelentősebb, 14,6 milliárd forintos személyi jövedelemadó (szja)-kiesést a társadalombiztosítási nyugdíjak adómentessé válása jelenti majd. A minisztérium felmérései szerint ez a lépés jelenleg 320 ezer nyugdíjast érint. Varga Mihály reméli, hogy a kedvező változtatás több olyan nyugdíjast is munkavállalásra ösztönöz, akit az eddigi adószabályok tartottak vissza a munkaerőpiactól.
A lakáshitelek kamatához kapcsolódó eddigi 20 százalékos adókedvezményt a törlesztőrészletek 40 százalékáig vehetik majd igénybe az érintettek, míg a maximálisan igényelhető kedvezmény a korábbi 35 ezer forintról 240 ezerre nő. A javaslat szerint módosított kedvezményt már a 2001. évi törlesztések után is igénybe lehet venni, feltéve, hogy lakáshitel-szerződés 1994. január 1-je után köttetett. A kedvezményszint növelése 3,4 milliárdos bevételtől fosztja meg a költségvetést.
A gyermekenként évi 10 ezer forint összegig az iskolakezdéshez kapcsolódó természetbeni juttatásként kapott támogatás a jövőben nem minősülne jövedelemnek. Ezen összegek kikerülése a bevallásokból az előzetes kalkulációk szerint 1,5 milliárddal apasztja majd a lakossági szja-befizetéseket 2002-ben.
Az adómódosítások legkisebb, az érintetteknek mindössze 200 millió forintos megtakarítást hozó eleme a mezőgazdasági vállalkozásokhoz kapcsolódik. Az őstermelőként bejegyzett családi gazdaságok tagjai 6 millió forintos éves árbevételig választhatják az átalányadózást, a nem őstermelő vállalkozók bevételük 40 százalékának megfelelő szintig költségelszámolást választhatnak.
Adómentes lesz a termőföld értékesítéséből származó bevétel, ha a vevő mezőgazdasági vállalkozó. A családi gazdaságok ötvenezer forintot meghaladó értéken üzembe helyezett tárgyi eszközeik bekerülési költségeit egy összegben számolhatják el. A családi vállalkozások termőföldvásárlása illetékmentes lesz, míg a föld öröklése esetén 75 százalékos illetékkedvezményt vehetnek igénybe.
Varga Mihály szerint a mostani változtatások kapcsán érdemi módosításra nincs szükség a költségvetésben. Tájékoztatása szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a büdzsé többletbevételei és a kormány által időközben vállalt kiadások egyaránt 150 milliárd forintot tesznek ki úgy, hogy a kiadásokon belül a kabinet javasolja, egy 41 milliárdos tételt a költségvetés általános tartalékába helyezzenek.